Отидете към основна версия

1 656 28

Надежда за мир в Газа! САЩ внасят в ООН резолюция за временно примирие между Израел и "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • рафах-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху

Вашингтон предлага алтернативна на предложената от Алжир проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се подчертава подкрепата за временно прекратяване на огъня в ивицата Газа възможно най-скоро

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ предлагат алтернативна на предложената от Алжир проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се подчертава "подкрепата за временно прекратяване на огъня в ивицата Газа възможно най-скоро", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В текста на алтернативната проекторезолюция също така се "определя, че при сегашните обстоятелства голяма сухопътна офанзива в град Рафах би довела до още повече вреди за мирните жители и по-нататъшното им разселване, потенциално и в съседни държави".

Според документа, предложен от САЩ, такава стъпка "би имала сериозни последствия за регионалния мир и сигурност и поради това се изтъква, че такава голяма сухопътна офанзива не трябва да се предприема при сегашните обстоятелства".

Ройтерс отбелязва, че не е още ясно кога и дали алтернативната проекторезолюция ще бъде подложена на гласуване. САЩ внесоха текста, след като Алжир поиска от 15-членния Съвет за сигурност да гласува утре по неговата проекторезолюция, с която се иска незабавно прекратяване на огъня по хуманитарни причини във войната между Израел и "Хамас".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини