Отидете към основна версия

3 156 96

Още оръжия за украинската армия! До дни САЩ обявяват нова военна помощ за Киев

  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • оръжия

В понеделник Държавният департамент на САЩ изрази очакване, че Русия ще се опита да продължи настъпателни усилия в източната част на Украйна, без да може да направи сериозни пробиви

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ подготвят нов пакет за отбранителна помощ за Украйна, който ще бъде обявен през следващите дни. Това заяви в понеделник Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, по време на брифинг.

"Ще имаме още един пакет, който наричаме PDA - Presidential Drawdown Authority пакет - точно през следващите дни, защото се опитваме наистина да ускорим темпото на доставките", каза Съливан.

Той отбеляза, че няколкомесечното забавяне на помощта за Украйна поради продължителните дискусии в Конгреса създаде "дупка" в доставките на оръжие, така че сега администрацията се опитва да помогне на Украйна да се измъкне от нея възможно най-скоро.

На въпрос дали това означава, че пакетите за Украйна сега ще се изпращат на седмична база, Съливан каза, че процесът поне ще бъде интензивен. Той каза още, че администрацията на САЩ е в тесен контакт с украинската страна.

Според Съливан последният подобен разговор се е състоял по-рано в понеделник, като са участвали министърът на отбраната Лойд Остин, председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Чарлз Браун от американска страна и началникът на кабинета на президента Андрий Йермак, министърът на отбраната Рустем Умеров и командващият главнокомандващият Александър Сирски за страната на Украйна.

"Разговаряхме 90 минути. Беше подробен разговор за ситуацията на фронта, за способностите, от които те имат най-голяма нужда", каза Съливан.

В понеделник Държавният департамент на САЩ изрази очакване, че Русия ще се опита да продължи настъпателни усилия в източната част на Украйна, без да може да направи сериозни пробиви.

Припомняме, че на 10 май стана ясно, че президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде преведена военна помощ на Украйна на стойност 400 млн. долара.

Източници на "Политико" съобщиха, че новият пакет ще включва ракети за зенитно-ракетни комплекси Patriot, бойни машини на пехотата Bradley, бронирани автомобили Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) и противотанкови ракетни комплекси Javelin.

В края на април Байдън подписа законопроект, с който на Украйна се предоставя нов пакет военна помощ на обща стойност 60,64 млрд. долара. повече от една трета от общата сума - 23,2 млрд. долара - ще бъде използвана за попълване на запасите на САЩ.

Документът не можа да бъде съгласуван от септември 2023 г.

АФП припомни, че това е третият пакет военна помощ от САЩ за Украйна за последните три седмици. По този начин Белият дом се опитва да компенсира месеците на забавяне на военните доставки.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.

Свързани новини