Отидете към основна версия

13 321 332

Владимир Путин заплаши малките страни в НАТО: Трябва да сте наясно с какво си играете!

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • йенс столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Украйна трябва да може да използва оръжия, доставени от Запада, за да нанася удари по легитимни цели на руска територия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин във вторник коментира думите на Столтенберг за премахване на забраната Украйна да използва западни оръжия за удари по цели в Русия, цитира думите му руската служба на BBC.

"Ако той (Столтенберг) говори за възможността да се нанесе удар по руска територия с високоточни далекобойни оръжия, той, като човек, който ръководи военно-политическа организация, въпреки че е цивилен като мен, но все пак трябва да знае, че високоточното оръжие с голям обсег не може да се използва без средства за космическо разузнаване", каза Путин след посещението си в Узбекистан.

Според него, в случай на такива ударни системи като Storm Shadow, изборът на целта и полетната мисия ще се извършват "без присъствието на украински военен персонал".

"Кой прави това? Това се прави от тези, които произвеждат и тези, които уж доставят тези ударни системи на Украйна. Като цяло може да се случи и става без участието на украински военнослужещи", каза руският лидер.

"Така. Тези представители на страните от НАТО, особено в Европа, особено в малките държави, като цяло трябва да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че това са по правило държави с малка територия и много гъсто население. И това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руска територия", каза Путин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза преди днешната среща на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел, че Украйна трябва да може да използва оръжия, доставени от Запада, за да нанася удари по "легитимни цели" на руска територия, в противен случай ръцете на въоръжените сили на Украйна са вързани и те не могат да се защитават ефективно.

Според ръководителя на НАТО е време да се преразгледат тези ограничения.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 166 гласа.

Свързани новини