Отидете към основна версия

13 Юни, 2024 11:33, обновена 13 Юни, 2024 11:33 4 564 101

Армения напуска ОДКБ и обяви, че къса отношения с Беларус

  • нагорни карабах-
  • одкб-
  • армения-
  • беларус-
  • пашинян-
  • никол пашинян-
  • русия-
  • лукашенко-
  • азербайджан-
  • война

Ереван поиска Беларус да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Армения може да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) – руският еквивалент на НАТО.

Освен това Армения скъсва дипломатически отношения с режима на Александър Лукашенко в Беларус. „Заявявам, че никога няма да посетя Беларус, докато Александър Лукашенко е президент. Отсега нататък никой арменски официален представител няма да посети Беларус“, заяви Пашинян.

Арменският лидер твърди, че Лукашенко е участвал и подкрепял подготовката на азербайджанската армия за офанзива в Нагорни Карабах. Пашинян твърди, че Армения ще остане в ОДКБ, но само ако Лукашенко се извини или Беларус напусне организацията.

Отношенията между Армения и страните от ОДКБ се влошиха след успешната азербайджанска операция в Нагорни Карабах. Пашинян призна, че Армения е допуснала стратегическа грешка, разчитайки на Русия за защита на своята сигурност. Както е известно, режимът на Лукашенко е най-близкият съюзник на Владимир Путин, който през 2022 година започна пълномащабна война срещу Украйна.

През миналия месец стана ясно, че Русия изтегля своите сили от Армения. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руският президент Владимир Путин се е съгласил да изтегли руски войски и граничари от различни части на Армения. Съобщението последва изтеглянето на почти 2000 руски миротворци от района на Нагорни Карабах, който Азербайджан си върна от Армения със сила през септември миналата година.

Пашинян критикува Русия, че не се е намесила, за да спре азербайджанските сили в Карабах. Оттогава той публично поставя под въпрос традиционния съюз на страната си с Русия, която има редица военни съоръжения на територията на Армения, и започна да установява по-тесни връзки със Запада.

Миналия месец Лукашенко бе на държавна визита в Азербайджан. Той посети Нагорни Карабах - азербайджанския регион, който бе населен преобладаващо с арменци и се бе отцепил от страната след война в началото на 90-те години на миналия век. През септември Азербайджан си върна със сила пълния контрол над областта, а малко след това етническите арменци се изселиха. Пашинян каза днес, че по време на посещението си в Баку миналия месец Лукашенко е заявил, че е участвал в подготовката на войната срещу Армения през 2020 г. и е желал победата на Азербайджан.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 68 гласа.

Свързани новини