Отидете към основна версия

4 073 10

Самолет с 239 души на борда се разби край бреговете на Виетнам

  • малайзия-
  • самолет-
  • китай

Една от най-големите издирвателни операции е в ход след като самолет на „Малайзия еърлайнс“ изчезна от радарите над океана между Малайзия и Виетнам, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

Самолетът е излетял сутринтa от Куала Лумпур и е трябвало да се приземи в Пекин.

Изчезналият Boeing 777-200 е бил с 227 пътници на борда и 12 членен екипаж. Пилотите на разбилия се самолет са били опитни с 20 000 летателни часа.

153 от пътниците са китайци, 38 малайзийци, 12 индонезийци, 6 австралийци, 4 американци, от които и едно дете, трима французи, по двама новозеландци, украинци, канадци и по един руснак, италианец, тайванец, холандец и австриец.

Властите на Виетнам официално потвърдиха, че той е бил за последно засечен от радарите край южните брегове на страната.

Транспортният министър на Малайзия Сери Хишамудин заяви, че в няма информация за останки и той призова да не се спекулира с трагедията.

"Правим всичко по силите ни, за да намерим самолета“, каза пред репортери в Куала Лумпур Сери Хишамудин.

Изпълнителният директор на „Малайзия еърлайнс“ Ахмад Джаухари Яхия обяви, че усилията на компанията освен в издирване на изчезналия самолет са насочени в подкрепа на семействата на изчезналите пътници, които преживяват в тежък момент. Близо 80% от семействата на пътниците от злополучния полет са уведомени за инцидента.

Националният авиопревозвач на Малайзия е един от най-големите в Азия. Той превозва 37 000 пътници дневно до 80 дестинации по света. Полетите между Куала Лампур и Пекин са едни от най-популярните през последните месеци със засилването на двустранните икономически връзки.

Самолетът Boeing 777 няма регистрирани сериозни катастрофи с изключение на инцидента от миналия юли, когато самолет от Китай кацна по корем в Сан Франциско, при което загинаха три момичета-китайки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини