Отидете към основна версия

2 167 74

Вашингтон: Изборите са измама, Николас Мадуро не е законен президент

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • едмундо гонзалес-
  • едмундо гонсалес

Изявлението на Антъни Блинкън не включваше заплахи за нови санкции срещу Венецуела, но намекна за възможни наказателни мерки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати признаха опонента на президента на Венецуела Николас Мадуро и кандидат на опозицията Едмундо Гонзалес за победител в спорните президентски избори в страната, отхвърляйки претенциите на Мадуро за победа, предава Ройтерс.

"С оглед на преобладаващите доказателства, за Съединените щати и, най-важното, за венецуелския народ е ясно, че Едмундо Гонзалес Урутия спечели най-много гласове на президентските избори във Венецуела на 28 юли," заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Обявлението от Вашингтон не надхвърля поздравленията за успешната кампания на Гонзалес, което е най-близкото до признаването на Гонзалес за нов лидер на нацията членка на ОПЕК от страна на САЩ след спорните избори в неделя.

Спорът относно резултатите от президентските избори предизвика протести във Венецуела. Венецуелският избирателен съвет обяви Мадуро, който е на власт от 2013 г., за победител на изборите на 28 юли с 51% от гласовете.

Но опозицията твърди, че нейното преброяване на около 90% от гласовете показва, че Гонзалес е получил значително по-голяма подкрепа от настоящия президент, съгласно независими социологически проучвания, проведени преди изборите.

Опозицията е публикувала подробни резултати на публичен уебсайт, докато правителството досега не е споделило никаква информация извън националния общ брой гласове за всеки кандидат.

Изявлението на Блинкън не включваше заплахи за нови санкции срещу Венецуела, но намекна за възможни "наказателни мерки".

Венецуелци в чужбина продължиха да протестират срещу спорния резултат от президентските избори в родината си, "Напълно подкрепяме процеса на възстановяване на демократичните норми във Венецуела и сме готови да разгледаме начини за подсилването им съвместно с нашите международни партньори," каза Блинкън. Той също така призова за защита и безопасност за опозиционните лидери.

"Правоохранителните органи и силите за сигурност не трябва да се превръщат в инструмент на политическо насилие, използван срещу гражданите, упражняващи своите демократични права," добави той.

Президентите на Бразилия, Мексико и Колумбия призоваха Венецуела да публикува подробни избирателни резултати на фона на спора около изхода от президентските избори.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 41 гласа.

Свързани новини