Отидете към основна версия

3 048 32

Джо Байдън предупредил Бенямин Нетаняху: Сериозно рискуваш да останете без нашата военна помощ

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху-
  • иран-
  • джо байдън

САЩ ще помогнат на Израел да отблъсне иранска атака, но след това Вашингтон очаква Тел Авив да не ескалира повече и да премине към преговори за заложническо споразумение, твърдят източниците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В неотдавнашен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че страната му рискува да остане без помощта на Вашингтон, ако има нова стъпка към ескалация в Близкия изток. Това съобщи Axios, като се позова на американски служител.

Според портала предния ден, 1 август, Байдън е провел "тежък" телефонен разговор с Нетаняху. В него той е поискал от израелския министър-председател да спре да ескалира напрежението в региона и незабавно да започне преговори за освобождаване на заложниците в ивицата Газа и за прекратяване на огъня, съобщават двама американски служители пред Axios.

Според събеседниците на Axios по време на посещението си в Съединените щати в края на юли Нетаняху умишлено е оставил Байдън и американското ръководство в неведение относно планираните убийства на висши служители на Хизбула и Хамас в Бейрут и Техеран. Двете убийства са извършени по-малко от седмица след първото посещение на Нетаняху в Белия дом от четири години насам, отбелязва изданието.

По време на разговора Байдън е казал на Нетаняху, че САЩ ще помогнат на Израел да отблъсне иранска атака, но след това Вашингтон очаква Тел Авив да не ескалира повече и да премине към преговори за заложническо споразумение, твърдят източниците.

Байдън също така е предупредил Нетаняху, че Израел не трябва да разчита на помощта на САЩ, ако конфликтът отново ескалира, добави един от източниците.

Ръководителят на политбюро на Хамас Исмаил Хания беше убит заедно с телохранителя си в Техеран на мястото, където беше отседнал на 31 юли. Източници на "Ал Хадат" и "Ал Арабия" твърдят, че това е станало в резултат на пряко ракетно попадение. Източници на NYT твърдят, че Хания е загинал в резултат на дистанционно задействане на бомба, поставена в къщата за гости.

Иран и Хамас обвиниха Израел за убийството на Хания, като Хамас не призна официално участието си в смъртта му.

Ден преди смъртта на Хания Sky News Arabia и Al Hadath съобщиха за смъртта на високопоставен командир на проиранската Хизбула, Фуад Шукр, при израелски удар в Бейрут. Израелските сили за отбрана потвърдиха удара и смъртта на Шукр.

NYT пише, позовавайки се на ирански официални лица, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е наредил удара по Израел в отговор на убийството на Хания. Източник заяви пред CNN, че САЩ са помолили Техеран да не отмъщава за случилото се.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини