Отидете към основна версия

1 244 10

Лай Чинг-те: Китай изкривява резолюция на ООН, за да оправдае агресията си срещу Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • резолюция 2758-
  • оон-
  • един китай-
  • междупарламентарен алианс за китай

Китай оказвва натиск на международната общност, позовавайки се на едностранно наложените от самия него тълкувания на резолюция 2758 на ООН

Китайското правителство тълкува погрешно резолюция на ООН, за да оправдае военната си агресия срещу Тайван, това заяви президентът Лай Чинг-те по-рано тази седмица.

На годишната среща на високо равнище на Междупарламентарния алианс за Китай (IPAC) в Тайпе Лай осъди Пекин за неточното му тълкуване на Резолюцип 2758 на ООН, включително погрешнто ѝ свързване с принципа „един Китай“.

Този ход цели не само да „изгради правна основа за военната агресия на Китай срещу Тайвн“, но и да попречи на усилията на Тайван за участие в международни организации, каза Лай.

Пекин твърди, че резолюцията на ООН „потвърждава“ неговия принцип „един Китай, който сам по себе си разглежда Тайван като „неотменна част от Китай“.

Коментарите на президента бяха последвани от приемането на „моделна резолюция“ от IPAC по-късно същия ден, според която неговите членове ще се стремят да поправят това, което нарекоха „изкривяване“ на резолюция 2758 на ООН от страна на Китай. Те изразиха загриженост относно „продължителните усилия“ на китайските служители да изкривят смисъла на резолюцията, приета през 1971г. от Общото събрание на ООН, в която се посочва, че Китайската народна република е „единственият законен представител на Китай към ООН“.

Групата на международните парламентаристи заяви, че никъде не се разглежда участието на Тайван в агенциите на ООН, никъде в резолюцията не се разглежда политическият статут на Тайван и неговия суверенитет и никъде не се посочва, че Тайван е неразделна част от КНР.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини