Отидете към основна версия

1 707 34

"Мета" забрани руските медии Ар Ти и "Россия Сегодня"

  • мета-
  • медии-
  • русия

Агенция, свързана с руската власт, провеждала кампания за дезинформация в Германия

Компанията "Мета", която притежава социалната мрежа "Фейсбук", забрани руските медии Ар Ти и "Россия Сегодня" от своите платформи, като твърди, че тези медии са използвали измамни тактики, за да извършват тайни операции за онлайн влияние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Забраната бележи рязка ескалация на действията на най-голямата компания за социални медии в света срещу руските държавни медии, след като в продължение на години предприемаше по-ограничени мерки, като например блокиране на отделни публикации или намаляване на техния обхват.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в петък, че страните трябва да се отнасят към дейностите на руската държавна медия Ар Ти, както се отнасят към тайните разузнавателни операции.

Агенция, свързана с руската власт, провеждала кампания за дезинформация в Германия, която имала за цел да сплаши германските избиратели и да подкрепи крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на няколко германски медии.

Агенцията, известна като "Социална дигитална агенция", разпространявала невярна информация 24 часа в денонощието в социалните мрежи в продължение на поне две години в тясно сътрудничество с Кремъл, според германския ежедневник "Зюддойче цайтунг" и германските обществени телевизионни и радио канали ВДР и НДР. С помощта на други международни партньори тези медии са проучили вътрешни презентации, таблици, списъци, графики и писмени документи на Агенцията, предоставени от анонимен източник. Целта на тази Агенция, която разпространява проруски коментари, мемове и карикатури във "Фейсбук", "Екс", "Телеграм" и "Инстаграм" е била дискредитиране на лявоцентристката коалиция на германския канцлер Олаф Шолц.

Според изтекъл документ от тази Агенция, датиращ от края на 2022 г., една от заявените цели е била също така крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" да постигне резултат от 20% в анкета, публикувана от институт, считан за надежден, чиито резултати се публикуват в цяла Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.

Свързани новини