Отидете към основна версия

2 414 33

Държава от НАТО смята, че не бива да се дава разрешение на Киев да използва оръжия с далечен обсег в Русия

  • украйна-
  • словения-
  • русия-
  • война-
  • ракети-
  • роберт голоб

Голоб призна, че всяка страна, притежаваща такива оръжия, „ще вземе решение сама и ние ще се опитаме да уважим това“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министър-председателят на Словения Роберт Голоб препоръча да не се вземат прибързани решения на фона на германския скептицизъм относно използването на западни оръжия с далечен обсег от страна на Украйна на руска територия, предаде ДПА, съобщи БТА.

В кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк вчера Голоб подчерта значението на обсъждането на всички варианти, а не на предварителното изключване на определени теми, когато беше попитан за използването на ракети с далечен обсег, които западните държави са предоставили или биха могли да предоставят на Украйна.

Голоб заяви пред ДПА, че е по-добре да се обсъдят всички варианти и да се избере най-подходящият за настоящата ситуация. Германия и Съединените щати са заели предпазлива позиция по въпроса. Голоб призна, че всяка страна, притежаваща такива оръжия, „ще вземе решение сама и ние ще се опитаме да уважим това“.

Словения, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, председателства Съвета към момента. Украйна неведнъж е призовавала съюзниците си да разрешат използването на западни ракети с далечен обсег на действие по цели навътре в Русия, припомня ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц многократно е изключвал доставката на прецизни оръжия с далечен обсег на действие за Украйна, независимо от решенията, взети от другите съюзници от НАТО. Шолц отказва да достави германските ракети „Таурус“, които имат обсег от около 500 км, с аргумента, че това „би довело до голям риск от ескалация“. Руският президент Владимир Путин заяви, че би приел използването на такива оръжия като пряко влизане на НАТО във войната.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини