Отидете към основна версия

2 036 15

Лоши новини за Израел! Задава се глобален алианс за създаване на независима палестинска държава

  • саудитска арабия-
  • палестина-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула-
  • иран

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел потвърди в социалните медии, че първите срещи на алианса ще се проведат в Рияд и Брюксел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия сформира глобален алианс, насочен към насърчаване на двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт, обяви външният министър на страната принц Файсал бин Фархан Ал Сауд в четвъртък по време на среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той е цитиран от Ройтерс.

Според саудитската държавна агенция за новини, в алианса участват редица арабски и мюсюлмански държави, както и европейски партньори, въпреки че конкретните страни не бяха посочени.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз, Жозеп Борел, потвърди в социалните медии, че първите срещи на алианса ще се проведат в Рияд и Брюксел.

След избухването на войната в Газа през октомври миналата година, Саудитска Арабия замрази подкрепяните от САЩ планове за нормализиране на отношенията с Израел. Принц Файсал отбеляза, че прилагането на двудържавното решение е "най-доброто решение за прекъсване на цикъла на конфликти и страдания" и за осигуряване на сигурност в региона.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, заяви наскоро, че Саудитска Арабия няма да признае Израел, докато не бъде създадена палестинска държава, като осъди действията на Израел срещу палестинския народ.

Военният конфликт между Израел и Хамас в Газа продължава, като над 41,500 палестинци са загинали, според здравните власти на Газа.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.

Свързани новини