Отидете към основна версия

1 119 18

Светът е фрагментиран, поляризиран и разочарован

  • оон-
  • индия-
  • позиция-
  • свят-
  • политика

Индия: ООН не може да разреши ключови проблеми без по-голямата част от света

Снимка: ЕРА/БГНЕС

ООН трябва да реагира на съвременните реалности и да взема решения по ключови въпроси с участието на целия свят. Това заяви индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар, говорейки на общата политическа дискусия на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"ООН започна с 51 членове, сега сме 193. Светът се промени дълбоко и предлага както проблеми, така и възможности. За разрешаването на тези проблеми и всъщност за укрепването на самия ред е важно ООН да бъде централната платформа за намиране на общ език. Със сигурност не може да остане анахронизъм. Големи части от света не могат да бъдат изоставени, когато става въпрос за справяне с ключовите проблеми на нашето време. Една ефективна и ефикасна ООН, по-представителна и подходяща за целта в съвременната епоха, е от съществено значение“, каза той.

Според Джайшанкар настоящото Общо събрание на ООН се провежда „в труден момент“. Сред най-важните трудности той посочи последиците от пандемията, конфликтите в Украйна и ивицата Газа, нелоялните търговски практики и нарастващите нива на дълга. „Технологичният напредък, който отдавна е източник на надежда, сега също е източник на безпокойство. Климатичните събития се случват с по-голяма интензивност и честота. Продоволствената сигурност е също толкова тревожна, колкото и здравеопазването“, каза министърът.

Както смята Джайшанкар, „светът е фрагментиран, поляризиран и разочарован“. „Мирът и просперитетът са еднакво изложени на риск, защото доверието е подкопано и процесите са се сринали. Държавите са извлекли повече от международната система, отколкото са вложили в нея, отслабвайки я в процеса. Виждаме ясно, че при всяко предизвикателство и всяка криза реформирането на мултилатерализма е императив“, каза той.

Според ръководителя на индийското външно министерство „проблемите възникват от комбинация от структурни недостатъци, политически изчисления, чист егоизъм и незачитане на изоставените“. „Сега членовете на ООН трябва да приемат тази задача сериозно и целенасочено, не защото това е борба за влияние или позиции, а защото ако продължим в същия дух, ситуацията в света само ще се влоши", заключи той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини