Отидете към основна версия

396 2

В Босна и Херцеговина днес се провеждат местни избори

  • местна власт-
  • местни избори-
  • босна и херцеговина

Няма да се гласува в регионите, засегнати от наводненията

Снимка: Shutterstock

Гражданите на Босна и Херцеговина избират днес местна власт. Вотът в общините, пострадали от наводненията тази седмица, в които загинаха хора, бе отложен.

Това съобщи БТА.

На осмите местни избори от обявяването на независимостта на бившата югославска република през 1992 година 3,4 милиона души ще имат възможност да дадат гласа си за кметове на градове и общини, общински и градски съветници в 111 общини, 31 града и окръг Бръчко в североизточната част на страната, който е отделна административна единица.

Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина реши вчера да бъдат отложени изборите в общините, засегнати най-тежко от наводненията и свлачища, отнели 16 човешки живота. Вотът там ще се проведе, когато има условия за това.

Босна и Херцеговина е известна като една от страните в света с най-сложно държавно устройство.

Съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на междуетническата война в Босна в периода 1992 – 1995 година, страната е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация (Федерация Босна и Херцеговина), където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Върховният представител на международната общност следи за изпълнението на Дейтънското споразумение.

От вчера в сила е забрана за агитация, която ще приключи в края на изборния ден в 19 часа местно време (20 часа българско време).

Над 25 700 кандидати се борят за места в местните парламенти, като 42,60 процента от тях са жени.

От общо 368 кандидати за кметове на градове и общини в Босна едва 29 са жени, т.е. 7,5 на сто.

Кметовете се избират пряко освен в Сараево, Мостар и окръг Бръчко.

Местните избори в Босна и Херцеговина ще бъдат следени от над 300 наблюдатели от осем държави, четири международни организации, както и от Службата на върховния представител на международната общност и Делегацията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

Според анализатори предстоящият вот надхвърлят значението на местни избори и представлява своеобразен тест за управляващи, тъй като избирателите ще имат възможност да дадат оценката си за работата им досега.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини