Отидете към основна версия

1 201 55

Много от жертвите на вчерашния израелски удар са жени и деца

  • ливан-
  • израел-
  • оон-
  • хизбула-
  • жертви-
  • бейрут

Над 400 000 деца в Ливан са разселени през последните три седмици на война, съобщи ООН

Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният комисариат на ООН по правата на човека обяви, че е получил съобщения, че повечето от 22-те жертви на вчерашния израелски удар по сграда в Северен Ливан са жени и деца, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Това, което чуваме, е, че сред 22-та убити има 12 жени и две деца", каза говорителят на Комисариата Джефри Лорънс на брифинг за атаката, извършена вчера срещу населения пункт Айту. "Разбрахме, че е поразена четириетажна сграда. Като се имат предвид тези обстоятелства, у нас възниква реално безпокойство относно спазването на международното право, оттук и на законите за водене на война и на принципите за съразмерност (при употребата на сила)."

Говорителят призова за разследване на случая.

Над 400 000 деца в Ливан са били разселени от домовете им през последните три седмици, съобщи днес Детският фонд на ООН УНИЦЕФ, цитиран от Асошиейтед прес. Той предупреди, че е изгубено едно поколение в малката страна, която се бори с редица кризи, а сега е обхваната от война.

Израел ескалира кампанията си срещу базираната в Ливан въоръжена групировка „Хизбула“ като предприе и сухопътна операция, след година на размяна на огън през границата с бойците ѝ по време на военната операция срещу „Хамас“ в ивицата Газа.

Сраженията в Ливан принудиха 1,2 млн. души да напуснат домовете си. Повечето от тях са избягали в столицата Бейрут и други места в северната част на страната през последните три седмици, когато започна ескалацията. Заместник-изпълнителният директор на УНИЦЕФ за хуманитарните операции Тед Чайбан посети училища, които са превърнати в центрове за настаняване на избягалите от домовете си семейства.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.

Свързани новини