Отидете към основна версия

1 233 14

Там, където ще бъде решен изходът от американските избори

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • камала харис-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия

Камала Харис все още има малка преднина пред Доналд Тръмп в социологическите проучвания, но напоследък тя започва да се топи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"От 25 години сме заедно, но сега избягваме да говорим за политика, за да не се разведем", казва Лиа Фокс от Пенсилвания. АРД разказва за разделението в САЩ преди изборите.

Грейс и Либи са навършили наскоро 20 години и на тези избори ще гласуват за първи път в живота си. И вече знаят за кого - и двамата ще подкрепят кандидатката на демократите Камала Харис, защото тя се застъпва за правата на жените и на ЛГБТ общността, към която принадлежат. Юлия Кащайн от АРД се среща с тях на фестивал в градчето Уест Брадфорд, Пенсилвания.

Много от роднините и приятелите на Грейс и Либи виждат нещата по съвсем различен начин от тях. "Родителите ми, дори брат ми за съжаление, много от лелите и чичовците ми - всички те ще гласуват за Доналд Тръмп. Разочароващо е, но това си е тяхно право", казва Либи.

Разделена страна, разделени семейства

Лиа Фокс е регистрирана като републиканка. Но признава, че няма да подкрепи Тръмп: "Още от самото начало знаех, че той е проблем", казва 50-годишната жена. Дълго време тя е работила в технологична компания и добре познава мъже като него: "Те могат да имат краткосрочен успех, но рушат всичко около себе си. Не мога да подкрепя подобен кандидат", казва Лиа.

Нейното семейство също е разделено - тя и трите ѝ деца смятат да гласуват за Харис, а съпругът ѝ Крис - за Тръмп. "От 25 години сме заедно, но сега избягваме да говорим за политика, за да не се разведем", посочва тя пред АРД.

Републиканци, които подкрепят Харис

През 2016 г. Тръмп спечели изборите в Пенсилвания само с 1,2 процентни пункта, а на предишните избори през 2020 година с крехка преднина победи кандидатът на демократите Джо Байдън.

И сега надпреварата между двамата основни кандидати е много оспорвана. И понеже Лиа не иска да оставя нищо на случайността, се е съгласила да агитира: заедно с Грег Пейдж - също републиканец, който не подкрепя Тръмп, обикалят от врата на врата, за да призовават хората да гласуват за Камала Харис.

За 67-годишния американец Тръмп не е истински републиканец: "За мен такива бяха хора като Рейгън, Линкълн или Теодор Рузвелт", казва той. Мъжът, който е работил за президента Рейгън, пътува всеки уикенд, за да говори с хора от средната класа и да ги убеждава. За него теми като демокрацията и подкрепата за Украйна са ключови. "Ако това е важно и за вас, трябва да гласувате за Харис", уверява Пейдж. На следващата врата обаче той е отпратен от мъж, видима раздразнен от това, че са му прекъснали гледането на футболен мач по телевизията, научаваме още от репортажа на АРД.

Всеки глас може да се окаже решаващ

Няколкостотин метра по-нататък двамата "Републиканци за Харис" изваждат късмет: вратата им отваря 40-годишният учител Скот заедно с двете си малки деца. Мъжът се определя като безпартиен. Той е сред тези 3 процента избиратели в щата Пенсилвания, които според социолозите все още не са взели решение за кого да гласуват. "Вашият глас е от значение", казва му Фокс на вратата, а Пейдж го засипва с информация за това колко много хора, дори такива от екипа на Тръмп, са обърнали гръб на бившия президент, в това число и военни. "И Тръмп сега ги заплашва със съд пред военен трибунал, можете ли да повярвате?", казва Пейдж. "Не знам в какво да вярвам", отвръща Скот. Той все още не може да вземе решение за кого и дали да гласува.

Харис все още има малка преднина пред Тръмп в социологическите проучвания, но напоследък тя започва да се топи. Това прави мисията на Фокс и Пейдж още по-важна. Те знаят, че ако успеят да достигнат до 2000 души, това може да повлияе на изборния резултат в един от най-оспорваните щати на следващите избори.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини