Отидете към основна версия

1 726 33

Тайпе: Китайската армия се подготвя за бърз удар по Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

През последните пет години Тайван се оплаква от почти ежедневни китайски военни действия около острова, включително най-малко четири кръга от големи военни учения и редовни съвместни патрули за бойна готовност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай изгражда капацитет за бързо превръщане на военните учения в пълна атака. Това заяви високопоставен служител по сигурността на Тайван, цитиран от "Ройтерс".

Думите му показват оценката на правителството в Тайпе за стратегическите намерения зад военните учения на Пекин около острова тази седмица.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и в понеделник организира еднодневни учения около острова, които представи като предупреждение за "сепаратистки действия" след речта на президента на Тайван Лай Чинг-те миналата седмица по случай националния празник на страната.

През последните пет години Тайван се оплаква от почти ежедневни китайски военни действия около острова, включително най-малко четири кръга от големи военни учения и редовни "съвместни патрули за бойна готовност".

"Те увеличават изграждането на своя капацитет, за да превърнат военните учения в конфликт", предупреди служителят на брифинг в Тайпе.

Тайван съобщи, че рекордните 153 китайски самолета са участвали в ученията, а официалният представител открои и безпрецедентните 25 кораба на китайския флот и бреговата охрана, които също са се приближили близо до прилежащата зона на Тайван от 24 мили.

"Те се приближиха много близо до Тайван. Увеличиха натиска си върху него и съкратиха времето за реакция на Тайван", изтъкна служителят. "Това учение представлява по-голяма заплаха от всякога за Тайван".

Служителят заяви, че по време на учението Китай е изстрелял две ракети към неуточнена вътрешна зона, но не предостави повече подробности.

"Въпреки че този път не са изстреляли ракети към Тайван, те са практикували изстрелвания на ракети", отбеляза служителят.

В понеделник Министерството на отбраната на Китай се зарече да предприеме по-нататъшни действия срещу Тайван, а вчера Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин никога няма да се откаже да използва сила над Тайван.

Тайванският служител посочи, че тяхното собствено разузнаване е открило признаци на учения на Китай и е разположило активи, включително мобилни ракетни установки, на стратегически точки, преди Пекин да обяви военните учения рано сутринта в понеделник.

Лай и неговото правителство отхвърлят претенциите на Пекин за суверенитет и заявяват, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. Лай многократно е предлагал преговори, но Китай е отказвал.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини