Отидете към основна версия

1 304 28

Саудитският посланик призова САЩ да спрат оръжейните доставки за Израел

  • израел-
  • саудитска арабия-
  • оръжейни доставки

Принц Халид бин Бандар Ал Сауд настоява за действия от страна на Вашингтон и критично разглежда израелската стратегия в конфликта с Газа

Снимка: БГНЕС

Посланикът на Саудитска Арабия във Великобритания призова правителството на Съединените щати да изпълни заплахата си да спре доставките на оръжия за Израел, ако не бъде допусната допълнителна хуманитарна помощ в Газа през следващите 30 дни, съобщава "Политико", цитирано от News.bg.

В писмо до Израел, публикувано тази седмица, Вашингтон отправи ултиматум, предупреждавайки, че може да наложи ограничения върху бъдещата подкрепа за страната, ако не бъде обърнато внимание на нарастващата хуманитарна криза в Газа.

Говорейки в подкаста "Power Play" на "Политико", принц Халид бин Бандар Ал Сауд подчерта, че администрацията на Джо Байдън трябва да спази думата си, заявявайки: "Трябва да приемем, че американците мислят това, което казват."

"В миналото сме виждали САЩ да дават обещания, които не изпълняват, водейки до катастрофални последици. Що се отнася до този конфликт, последствията от неспазването на обещанията ще бъдат значително по-сериозни... Никоя друга страна не може да повлияе на Израел така, както могат Съединените щати", допълни Халид.

В разговора си с домакина Ан Макелвой, принцът остро критикува поведението на израелския премиер Бенямин Нетаняху по отношение на Газа, както и ескалацията на конфликта в Южен Ливан срещу бойците на "Хизбула". Той предположи, че Америка трябва да окаже по-голям натиск за цялостно прекратяване на огъня. "Отвън изглежда, че израелците не слушат, а приятелите не постъпват така", заяви той.

Откровените изказвания на Халид подчертават разширяващата се пропаст между Израел и Саудитска Арабия, въпреки усилията на администрацията на Байдън и правителството на Нетаняху за укрепване на връзките чрез "Авраамовите споразумения" – поредица от договори, сключени с посредничеството на САЩ, които целят нормализиране на отношенията между арабските държави и Израел в замяна на гаранции за сигурност срещу Иран.

Халид също така отбеляза, че настроението в Рияд се е втвърдило спрямо Израел след войната в Газа, предизвикана от атаката на 7 октомври, при която бойци на "Хамас" убиха около 1200 израелци и взеха около 250 заложници.

"Ако целта е мир и сигурност в региона, не виждам как постигат тази цел", заяви Халид. "Днес Израел е по-застрашен, отколкото е бил от 70-те години насам. В дългосрочен план не виждам успех."

Принцът също омаловажи заплахата от Иран, включително възможността за блокада на стратегическия Ормузки проток, като добави: "Имахме своите различия с Иран. Но в момента сме доста съгласувани в усилията да намалим напрежението в региона."

По отношение на потенциалната блокада на пролива в отговор на ответните действия на Израел срещу ракетните удари, подкрепяни от Техеран, Халид заключи: "Могат ли да го направят? Ще го направят ли сега? Не мисля така."

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини