Отидете към основна версия

1 678 35

"Предай се или умри от глад": това ли е планът на Израел?

  • израел-
  • ливан-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • иран-
  • хизбула

Последното нахлуване на израелските военни в Джабалия в северната част на Газа не би могло да бъде по-катастрофално за жителите, които вече са преживели бомбардировките и трудностите на войната между Израел и "Хамас", която продължава вече втора година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последните действия на израелската армия в Газа подхранват спекулациите, че правителството на Израел ще приложи стратегията "предай се или умри от глад". Какво предвижда тя?

Последното нахлуване на израелските военни в Джабалия в северната част на Газа не би могло да бъде по-катастрофално за жителите, които вече са преживели бомбардировките и трудностите на войната между Израел и Хамас, която продължава вече втора година. "Тук е опасно. Никой не може да се движи. Това е рисковано и опасно. Помолиха ни да си тръгнем, но нямаше време. Изведнъж районът беше обкръжен и под обстрел", разказва по телефона Мохамед, който не желае да назовава фамилното си име.

Преди около две седмици израелската армия започна нова офанзива в Джабалия и призовава цивилните да напуснат района. Според израелската армия Хамас се опитва да се прегрупира в района. Палестинците и ООН се опасяват, че операцията е част от по-мащабно прилагане на стратегията "предай се или умри от глад", чиято цел е насилствено изселване на жителите на северната част и отделяне на северната част на ивицата Газа от остатъка от анклава. Израел отрича подобни планове.

Мохамед разказва, че съпругата му и трите му деца са били на посещение при роднини в град Газа, когато танковете навлизат в Джабалия. Той моли близките си да не се връщат. "Със съседите се опитваме да стоим близо един до друг, споделяме каквато храна и вода ни е останала. Не знаем колко време още ще продължи", казва 41-годишният палестинец.

Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси изчислява, че 50 хиляди души са били разселени от Джабалия през последните две седмици, а други остават блокирани в домовете си заради тежките боеве наоколо. За около 84% от територията на Газа е издадена "заповед за евакуация" от страна на израелските военни.

Ситуацията в Газа е "ужасяваща"

По-рано този месец израелската армия публикува карта, на която са показани нови региони, които трябва да се евакуират - сред тях са Бейт Ханун, Джабалия и Бейт Лахия в северна Газа. Жителите бяха призовани незабавно да напуснат през коридора Салах ал-Дин - главния път север-юг, и да се отправят към определената "хуманитарна зона" - пренаселен район с недостиг на основни стоки за хората, който се намира в южната част на Газа. Този регион също е бил цел на Израел преди.

Мнозина се притесняват отново да се евакуират и предпочитат да търсят убежище в северните части на Газа въпреки засилващите се бомбардировки и боеве. Ая Тауфик, която доброволно работи като медицинска сестра, бяга със семейството си от Джабалия в град Газа. "Не искаме да ходим на юг", казва тя. "Условията са лоши. Не искаме да живеем в палатка, там също бомбардират и убиват."

По думите ѝ ситуацията в Джабалия е "ужасяваща", а сраженията се доближават все повече до мястото, където е семейството ѝ сега. "Живеем в къща близо до евакуационната зона. Чуваме експлозиите, звука на танкове и дронове. Не знаем можем ли да останем още тук", споделя Тауфик.

Те се опасяват, че никога няма да могат да се приберат у дома

Спешните служби в Газа казват, че не могат да достигнат много от тези райони, в които се водят тежки сражения. "Това е огромен риск за безопасността на парамедиците и гражданска защита", казва Фарес Афана, който ръководи спешната помощ в Газа. "Много хора са ранени, има тела на убити по улиците."

По изчисления на ООН в Северна Газа все още има най-малко 400 хиляди души. Онези, които са останали, имат различни причини за това. Някои се грижат за възрастните и болните си близки. Други просто отказват да напуснат домовете си.

Мохамед и Ая Тауфик се страхуват най-вече, че никога повече няма да могат да се върнат у дома. Газа вече е разделена от т.нар. коридор Нецарим - нов път, който израелската армия контролира. Той минава от изток на запад в центъра на анклава. Местните хора казват, че коридорът прави връщането в северна Газа практически невъзможно.

Вътрешното министерство в Газа, което е под контрола на Хамас, посъветва хората да не се евакуират на юг. Израелската армия твърди, че бойците на Хамас възпират тези, които искат да напуснат региона.

"Предай се или умри"

Последните действия на израелската армия предизвикаха спекулации сред палестинците, медии и хуманитарни организации, че правителството на Израел малко по малко налага стратегията "предай се или умри от глад".

Тя е предложена от група пенсионирани висши офицери, ръководена от пенсионирания генерал Гиора Eйланд. Като част от този план на цивилните в Северна Газа ще бъде предложено да се евакуират и тази част от анклава да бъде изолирана. Всеки, който остане, ще бъде приет за вражески боец, а всички доставки ще бъдат блокирани при пълна обсада. Според израелски медии този план е бил обсъден от правителството, но не е ясно дали е бил възприет.

Крайнодесните в Израел искат Газа да бъде заселена

Левият израелски вестник "Хаарец" съобщи, че според техни високопоставени източници част от политическите лидери в Израел настояват части от ивицата Газа да бъдат анексирани. Отново се чуват и гласове от крайната десница в подкрепа на заселването на Газа от Израел. Някои крайнодесни групи дори обявиха, че ще проведат "тренинг" за заселване в Газа. Нетаняху обаче продължава да отрича да има подобни планове.

Не е ясно дали израелската армия действително е възприела стратегията за пълна блокада на Северна Газа, но източници в анклава съобщават, че постепенно доставките на продукти от първа необходимост в района се ограничават. Премиерът Нетаняху обяви, че убийството на Яхия Синуар не означава край на войната.

За хора като Тауфик оцеляването е единственото, което има значение. "Тази инвазия е по-трудна от предходната. Вече нямаме енергия. Напълно изтощени сме. Непрестанно се борим да оцелеем и да не загубим разсъдъка си."

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини