Отидете към основна версия

1 719 43

Дрон атакува дома на израелския премиер, потвърди негов говорител

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • нетан-
  • хамас-
  • хизбула-
  • дрон-
  • ливан-
  • иран-
  • яхия синуар-
  • цезария

Нито той, нито съпругата му са били там в момента на нападението и не са нанесени щети, съобщи говорител на правителството

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелското правителство съобщи, че тази сутрин е бил нанесен удар с дрон срещу дома на премиера Бенямин Нетаняху, но никой не е пострадал, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Атаката е извършена, след като иранският върховен лидер Али Хаменей се зарече „Хамас“ да продължи борбата си с Израел след убийството на „архитекта“ на миналогодишните смъртоносни атаки от 7 октомври - Яхия Синуар. Сирени звучаха тази сутрин на много места в Израел, в предупреждение за въздушна атака от Ливан, включително и с дрон, насочен срещу къщата на Нетаняху в Цезария, съобщи израелското правителство. Нито той, нито съпругата му са били там в момента на нападението и не са нанесени щети, съобщи говорител на правителството.

През септември йеменските бунтовници хуси изстреляха балистична ракета срещу летище „Бен Гурион“ в Тел Авив в момента, когато там кацаше самолета на Нетаняху. Ракетата беше прехваната преди да се взриви. През последните седмици войната на Израел с базираната в Ливан групировка „Хизбула“ ескалира. Вчера „Хизбула“ каза, че планира да започне нов етап на военните действия, като изстреля повече управляеми ракети и дронове с взривове срещу Израел.

Дългогодишният лидер на групировката Хасан Насрала беше убит при израелски въздушен удар в края на септември, а Израел започна сухопътна операция в Ливан в началото на октомври. Израел съобщи и че е убил заместник-командира на „Хизбула“ в южния град Бинт Джбейл. Армията каза, че Насър Рашид е ръководил нападенията срещу Израел.

Здравното министерство в Ливан от своя страна съобщи, че двама души са загинали в колата си, ударена при израелски удар тази сутрин на магистрала, северно от Бейрут. Продължават и военните действия между Израел и палестинската групировка „Хамас“ в ивицата Газа, след като и двете страни се противопоставиха на сключването на примирие след смъртта на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар тази седмица. През последното денонощие там са били убити повече от 50 души, включително деца, съобщиха пред АП здравни работници от болниците.

Вчера върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, каза, че смъртта на Синуар е болезнена загуба, но отбеляза, че „Хамас“ ще продължи да се бори въпреки убийствата на други лидери на палестинските бойци преди него. „Движението „Хамас“ е живо и ще остане живо“, подчерта Хаменей.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.

Свързани новини