Отидете към основна версия

1 214 24

Доналд Тръмп може да опита да вземе властта, дори ако загуби изборите

  • доналд тръмп-
  • властта-
  • избори-
  • загуби

Политико предупреждава за възможен сценарий на манипулация на избирателната система през 2024 г.

Снимкa: БГНЕС

Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп може да се опита да вземе властта, дори и да загуби изборите през ноември, отбелязва изданието Политико, като припомня, че „преди четири години той вече се опита да реализира такъв сценарий“, цитирано от БТА.

„Десетки интервюта с хора, участващи в изборния процес, потвърждават, че Тръмп не само може да направи втори опит да отмени изборите, които ще загуби, но и той и съюзниците му вече полагат основите за това“, уверяват от редакцията.

Желанието на Тръмп да спечели властта и да защити Белия дом е по-силно от всякога: ако загуби, той ще бъде изправен пред лавина от наказателни производства, които могат да продължат до края на живота му. Ако спечели, най-вероятно те ще бъдат прекратени.

Въпреки че никой не знае как точно Тръмп може да атакува избирателната система през 2024 г., Политико, цитирайки законодатели, следователи от Конгреса, партийни служители и експерти по конституционно право, излага груб сценарий от няколко точки:

1. Тръмп ще задълбочи недоверието в резултатите от изборите, като прави неоснователни или преувеличени твърдения за широко разпространени измами на гласоподавателите и завежда съдебни дела, оспорващи достатъчно бюлетини, за да променят резултатите в ключови щати.

2. Той ще разчита на приятелски настроени щатски и местни служители, за да се противопоставят на удостоверяването на изборните резултати.

3. Той ще призове съюзници в контролираните от републиканците законодателни органи в колебаещите се щати да назначат „алтернативни“ членове на колегиумите.

4. Ще разчита на републиканските конгресмени да подкрепят тези алтернативни избиратели – или поне да отхвърлят тези на Демократическата партия.

5. Тръмп ще се опита да премахне 270-те гласа на Харис в Изборната колегия, като изпрати изборите в Камарата на представителите, където републиканците вероятно ще имат достатъчно гласове, за да изберат Тръмп за следващ президент.

Както отбелязва Политико, Тръмп вече разполага с някои от необходимите „съставки“ за тази кампания.

По този начин той вече се е заел с ясна мисия да подклажда колкото е възможно повече несигурност относно изборните резултати, като твърди, че единственият начин Камала Харис да загуби е, ако демократите „изневерят“. Освен това много от служителите, които застанаха на пътя на Тръмп преди четири години, бяха отстранени или подадоха оставка, отстъпвайки властта на по-отстъпчиви наследници, настроени позитивно към него. Налице са и засилени заплахи срещу служители на изборите и нарастващи страхове от граждански вълнения.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини