Отидете към основна версия

28 Октомври, 2024 20:40, обновена 28 Октомври, 2024 20:40 2 552 133

Народно недоволство! Хиляди протестират пред грузинския парламент срещу резултата от изборите

  • тбилиси-
  • грузия-
  • грузинска мечта-
  • бидзина иванишвили-
  • саломе зурабишвили

Грузинското правителство и местната Централна избирателна комисия обявиха, че вотът е бил честен и свободен, докато наблюдатели казаха, че е имало значителни нарушения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди демонстранти се събраха пред грузинския парламент, след като президентът на Грузия и опозицията призоваха за протести срещу официалните резултати от произведените в събота парламентарни избори, които според тях са били манипулирани, съобщиха репортери на Ройтерс от мястото на събитието, пише БТА.

Грузинското правителство и местната Централна избирателна комисия обявиха, че вотът е бил честен и свободен, докато наблюдатели казаха, че е имало значителни нарушения.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили заяви на протестиращите срещу изборните резултати, събрали се в центъра на Тбилиси, пред сградата на парламента, че те не са изгубили изборите.

„Вие не сте изгубили изборите. Те откраднаха вашия вот и се опитаха да откраднат вашето бъдеше, но никой няма правото да върши подобно нещо и вие няма да допуснете никой да направи това!“, каза Зурабишвили.

Тя също така заяви, че ще защитава пътя на Грузия към ЕС срещу действията на „Грузинска мечта“. „Ние нямаме алтернатива“, заяви тя визирайки европейския път на Грузия.

Гиорги Вашадзе, лидер на обединената опозиционна коалиция, заяви, че опозицията няма да участва в никакви преговори с управляващите и че ще настоява за нови избори под международен надзор.

"Ние няма да влезем в този парламент. Ние отказваме всички мандати. Ние няма да встъпим в никакви преговори. Ние ще се борим до победа и ние ви обещаваме, че определено ще спечелим заедно“, каза той.

Зурабишвили заяви пред протестиращите, че трябва да бъде съставена пълна картина на тази мащабна и систематична кражба на гласове. Тя добави, че това е било безпрецедентна, предварително планирана операция, окрала избирателите от техните гласове, от техния парламент и от тяхната конституция.

Централната избирателна комисия заяви, че „Грузинска мечта“ получава 54.8% от гласовете при почти преброени бюлетини.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 66 гласа.

Свързани новини