Last news in Fakti

Аржентина потвърди стремежа си към „пълен суверенитет“ над Фолклендските острови

Външният министър Диана Мондино обеща действия след британското споразумение с Мавриций за контрол над островите Чагос.

Oct 4, 2024 11:08 32

Аржентина потвърди стремежа си към „пълен суверенитет“ над Фолклендските острови - 1

Аржентина се ангажира да постигне „пълен суверенитет“ над Фолклендските острови след като Великобритания предаде на Мавриций контрола над отдалечения архипелаг Чагос в замяна на оставането на стратегически важна военна база там, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА, цитирано от БТА.

Външният министър на Аржентина, Диана Мондино, приветства решението на британското правителство от вторник и обеща „категорични действия“ за предаване на Фолклендите — архипелаг, контролиран от Великобритания край Южна Америка, който Аржентина нарича Малвински острови и за който претендира.

В коментар, който вероятно ще засили критиките в Лондон от опозиционната Консервативна партия срещу британско-маврицийското споразумение и предполагаемото му влияние върху другите задморски територии, Мондино заяви, че „дългогодишният спор между Великобритания и Мавриций беше решен днес, като Мавриций успешно си завърна територията Чагос“.

„Следвайки пътя, който вече сме поели, с категорични действия, а не с празна реторика, ние ще си върнем пълния суверенитет над нашите Малвински острови. Малвините бяха, са и винаги ще са аржентински“, заяви тя.

В изявление по-рано вчера областният управител на Фолклендите, Алисън Блейк, успокои местните жители, че британският ангажимент към островите в Южния Атлантически океан е „непоклатим“.

Тя посочи, че историческият контекст на двете територии е „много различен“.

Британското правителство вчера обяви, че е постигнало политическо споразумение с Мавриций за островите Чагос след преговори, започнали през 2022 г.

Мавриций получава суверенитет над островите, докато общата американско-британска военна база ще остане на остров Диего Гарсия, най-големия от архипелага.

Британското външно министерство заяви, че споразумението гарантира, че статутът на базата ще бъде неоспорим и правно осигурен.

Реакцията за споразумението беше смесена. Някои приветстваха края на дългия спор за последната африканска колония на Великобритания, докато други, включително претендентите за поста лидер на Консервативната партия, заявиха, че договорът ще подкопае националната сигурност.

Споразумението за военната база на Диего Гарсия е сключено за 99 години с възможност за подновяване, като Великобритания ще плаща ежегодно определена сума пари.

Министърът на задморските територии на Великобритания, Стивън Доути, отказа да съобщи колко ще струва споразумението на британските данъкоплатци, заявявайки, че представянето на детайлите по въпроса предстои.