Last news in Fakti

27 Март, 2015 00:27 4 073 6

Продължава търсенето на втората черна кутия (ОБНОВЕНА 14.12 ч.)

  • самолет-
  • катастрофа-
  • germanwings
Продължава търсенето на втората черна кутия (ОБНОВЕНА 14.12 ч.) - 1
"Защо?" Снимка: АР/БТА

Късно в четвъртък вечерта германската полиция изнесе от апартамента на 28-годишния пилот Андреас Любиц в Дюселдорф три кашони с негови вещи. Данните от черната кутия на разбилия се в района на френските Алпи самолет на нискотарифната германска авиокомпания Germanwings, сочат, че той умишлено е разбил самолета. Какво са открили властите ще стане най-рано ясно в петък до обяд, съобщи германската полиция пред медиите. Полиция е посетила и родната му къща в Монтабаур, в провинция Рейнфалд-Пфалц.

В същото време служителите на Germanwings са в шок и не могат да повярват, че причината за катастрофата е техен колега. „До четвъртък сутринта не можехме да си представим подобна ситуация дори в най-страшните си кошмари. До сега не можем да осъзнаем случилото се. Мислихме, че изминалия вторник е най-черният ден в историята на компанията, но четвъртък не му отстъпва“, пише в изявление до медиите Germanwings.

Германският канцлер, Ангела Меркер, заяви, че новите обстоятелства добавят неразбираеми измерения към трагедията. "Тази новина ме потресе много дълбоко. Тя надминава всичко, което мога да си представя”, допълни тя.

Малко преди да се разбие самолетът е бил превключен да лети на възможно най-ниска височина – 30 метра. „Между 09.30.52 и 09.30.55 автопилотът е приведен ръчно от височина 13 000 метра до височина 30 метра и 9 секунди по-късно самолетът е започнал да губи височина“, каза Фредерик Линдал от авиационния портал FlightRadar.

13.10 часа

Сред иззетите късно снощи от апартамента на пилота Любиц вещи има доказателства, че той вероятно е имал психически проблеми, съобщи германското издание Der Spiegel без да даде повече подробности. От Lufthansa – компанията майка, уточниха, че вторият пилот е лекувал психиката си половин година, докато е бил на обучение в Аризона (САЩ). Обучението на пилотите на Lufthansa включва първо теория в централата в Бремен, след което 6-месечно обучение в американския щат. В медицинския картон на Любиц е записано, че той се нуждае от „особени и постоянни прегледи”.

Малко преди катастрофата вторият пилот се е разделил с приятелката си, за която е планира да се жени следващата година, съобщи британското издание Daily Mail.

14.12 часа

Работата на мястото на катастрофата в района на френските Алпи може да продължи още две седмици, заяви официален представител на френската жандармерия в Сен Лез Алп. В момента там работят 37 представители на аварийно-спасителните служби, 11 следователи и 5-ма служители, които ръководят юридическото разследване.

Две са основните цели в момента. Първата е да се изнесат останките на загиналите. Втората е да се намери втората черна кутия, който съдържа данни за техническите параметри на полета и ще дадат ценна информация на специалистите кое е наложило да рязкото снижаване и удрянето в скалите със 700 км/ч.

От самолета малко е останало. Най-голямата част се състои от корпуса на самолета с 4 илюминатора. По данни на спасителите, върху склоновете на планината остава голямо количество човешки останки. Това сериозно ще затрудни установяването на самоличността на жертвите, тъй като ще се наложи да се извършат не стотици, а хиляди ДНК анализи.

В района на катастрофата е разположена полева лаборатория на френската жандармерия. Още една – по-голяма лаборатория, се намира в градчето Сен Лез Алп – най-голямото населено място в близост до катастрофата. Много от роднините, които пристигнаха вчера на мястото на инцидента са дали ДНК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмездие

    0 0 Отговор
    Вторият пилот със име Любиц-тоест изрод е терорист и трябва да се знае от целият свят че на 28-години неможе да караш трактор камо ли пътнически самолет със 150-160 души на борда.

    Коментиран от #3

  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    В Германия доверието в отделната личност е огромно. Работата с кадрите, израстването им, назначенията са доведени до машинна точност. Затова допълнителният шок е голям.
  • 3 ккк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "възмездие":

    Кой си ти,да казваш какво може и какво не?Много по-умни от теб хора,са преценили ,че може,нашия ръси мозък тука.
  • 4 пурко

    1 0 Отговор
    Добре са го обучили в Аризона
  • 5 Бесен

    0 0 Отговор
    Идиотско и супер егоистично е да се самоубиеш, с цената на още 149 жертви! Ами вземи скочи от самолета без парашут, бе кретен! Защо да гинат стотици невинни хора, заради лудостта ти!!!
  • 6 незнайко

    0 1 Отговор
    В САЩ вместо да го обучат са го направили терорист. Не може да разрешиш на човек нуждаещ ке от „особени и постоянни прегледи” да пилотира самолет. Това си е било безумие от самото начало. Жалко за загиналите и тихните семейства.