Last news in Fakti

28 Май, 2016 13:41 2 919 0

Нова версия за катастрофата на египетския A320

  • катастрофа-
  • самолет-
  • ms804-
  • иджипт ер-
  • сигнал за дим-
  • разследване

Фалшив сигнал за дим може би е причина за падането на египетския самолет

Нова версия за катастрофата на египетския A320 - 1
Снимка АП/БТА

Много преди пилотите от полет 804 на египетската авиокомпания "Иджипт Ер" да получат сигнал за наличието на дим в самолета, експерти по безопасността на полетите в САЩ са документирали, че подобни предупреждения на борда на самолетите Еърбъс А320 често са лъжливи и понякога предизвикват ненужни и рисковани реакции в пилотската кабина. Това пише американското издание „Уолстрийт джърнъл”.

Според запознати с разследването на катастрофата на египетския самолет, следователите се опитват да определят дали пилотите са реагирали на сигнала за дим, следвайки протокола при такива извънредни ситуации. Според експерти тези действия могат да доведат до спиране на основните системи за безопасност, включително и автоматизираната защита за управление на полета.

По думите на експертите, подобна ситуация се е случила през април 2011 г. в САЩ, когато на борда на самолет A320 на компанията "Юнайдет еърлайнс", летящ от Ню Орлиънс, по фалшива тревога се включили датчиците за дим. По-късно пилотите съобщили, че когато започнали да действат според инструкциите, някои електронни системи спрели да работят, в резултат на което връзката със самолета била прекъсната.

Десет дни след края на разследването, на всички пилоти в САЩ, които управляват самолети A320, са били разпратени брошури, в които се посочвало, че при сигнал от датчиците за дим се препоръчва системите да бъдат изключвани само при явни признаци за появата на дим.

От изданието отбелязват, че не е ясно дали тревогата за дим е била фалшива или какви действия е предприел екипажът, но в самолета на "Иджипт Ер" са били поставени нови, по-надеждни датчици за дим от онези на американския самолет през 2011 г. Въпреки това експерти казват, че и при тях се появяват грешки, макар и много по-рядко. От компанията „Еърбъс“ са признавали в миналото, че датчиците могат да се окажат чувствителни към прах и някои аерозоли.

Възстановяването на данните от черните кутии на катастрофиралия египетски самолет се очаква да разкрие дали пилотите са получили предупреждение и са започнали да изпълняват предписаната поредица от сложни компютърни стъпки, предназначени да изолират проблема.

Перспективите екипажът на полет MS804 по невнимание да е прекъснал тока за част от основните системи или да не е успял да реагира по друг адекватен начин на процедурата по протокол, в момента се разглеждат оот международен екип от експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА