Отидете към основна версия

29 Януари, 2015 10:00, обновена 29 Януари, 2015 10:00 18 085 30

Туркменистан забрани черните коли

  • туркменистан-
  • забрана-
  • гурбангули бердимухамедов-
  • автомобилен цвят

Властите в бившата съветска република Туркменистан са издали забрана за вноса на автомобили с черен цвят. От средата на месеца митниците отказват да оформят документите на такива коли, съобщава "Хроника Туркменистана".

Официална информация по темата липсва, но сайтът свързва забраната със заповедта на президента Гурбангули Бердимухамедов от септември 2014 г. всички държавни чиновници да сменят черните си служебни автомобили с бели. Според държавния глава белият цвят носел късмет.

През лятото на миналата година полицията в туркменистанската столица Ашхабад проведе хайка за черни джанти. Заповедта за акцията също имаше негласен характер.

В Туркменистан действат множество митнически ограничения, регулиращи търговията с автомобили. В страната не могат да се внасят возила на възраст над 5 години, "високоскоростни спортни коли" и такива с работен обем на двигателя над 3 500 куб. см. Изключение се прави само за всъдеходи, микробуси и за автопарка на президента.

Самият Гурбангули Бердимухамедов е известен с влечението си към ултраскъпи и бързи автомобили. През 2012 г. туркменистанският президент се появи на състезание в Ашхабад със зелено Bugatti Veyron и финишира първи. Съперникът на Бердимухамедов бе само един.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини