Отидете към основна версия

8 661 19

Какво е общото между BMW i8 и Continental?

  • bmw-
  • continental-
  • i8
Новата хибридна кола на BMW, която е обозначена с индекс i8, разполага с множество иновационни технологии, комбинация от трицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и с технология BMW eDrive под формата на хибриден синхронен електромотор. Двигателят с вътрешно горене е с работен обем 1.5 литра и с мощност 170 кВт/ 231 к.с. Любопитен факт е, че Continental доставя повече от 50 различни компоненти и системи за новия баварски суперкар, като те нямат общо с автомобилните гуми. Ето и кои са основните от тях.
 
Турбокомпресорна технология подобрява ефикасността и щади околната среда
Continental създаде високи клас турбокомпресор за 1.5-литровия трицилиндров двигател, задвижващ задната ос на BMW i8. Комбинацията от директно впръскване с високоефективно компресиране на изгорелите газове дава високи показатели на представянето при ниско потребление на гориво и намалени емисии на CO2. Компресорът в стоманена обвивка има изключителен коефициент тежест към мощност и осигурява 231 к.с. Неговият шум е проектиран специално за спортния хибрид и може да издържа на температури от изгорели газове от над 1 000 °C, а динамичното поведение на турбокомпресора при преминаването между различните нива на натоварване е нов стандарт в индустрията.
 
Спирането възстановява енергията
Continental доставя спирачната система MK 100 ESC Premium Hybrid на BMW i8, която е специално създадена за рекуперация при хибридните и електрически автомобили. По време на спиране кинетичната енергия на автомобила е възстановена като електрическа за зареждане на батериите. Електронните системи за стабилност като ESC, ABS и тракшън контрол са интегрирани в спирачната система, за да направят автомобила по-екологичен и безопасен. Спирачните системи дават на i8 допълнителна помощ при спиране и системи за безопасност като допълнително спирачно усилие при опасни ситуации и помощ при тръгване на наклон. Continental доставя и актуатора и интерфейса към динамичния круиз контрол, който поддържа нужната скорост на автомобила. Различните режими на шофиране предлагат спортно динамично шофиране с повече свобода докато системите за контрол на скоростта осигуряват стабилността по посока на движението.
Пасивни системи за сигурност защитават пътниците и службите за безопасност
BMW i8 използва и пасивна система за сигурност от Continental. Наречена PPS pSAP, първоначално технологията е създадена за защита на пешеходци. Тя се състои от гъвкави въздушни системи и два сензора за налягане в края им. Налягането, което се получава в момент на сблъсък оказва натиск на маркуча, интегриран в предната част на автомобила. Резултатът е сигнал, който е засечен от двата сензора и предаден на модула за управление на въздушните възглавници. За разлика от системите в другите автомобили, целта на PPS pSAT при челен сблъсък на BMW i8 е да разкачи високоволтовата батерия и така да защити пътниците и спешните екипи при инцидент.
 
Система за наблюдение предупреждава за ниско налягане в гумите
BMW i8 е оборудвано с много прецизна система за наблюдение на налягането на гумите от Continental. Вентилите на гумите са директно свързани с компактна електронна система, която измерва налягането и температурата в тях при движение и в покой. Способността да бъде следено налягането в гумите удължава живота им и осигурява най-доброто поведение на пътя, спирачни характеристики и намалява разхода на гориво. Continental доставя тази система не само като оригинално оборудване, но и при търговците на автомобилни гуми.
 
31-метрова система за отопление и охлаждане
BMW i8 има над 31-метрова система от повече от 30 маркуча и алуминиеви и пластични тръби създадени от Continental. Използването на екструдирани и горещо споени полиетиленови тръби играе ключова роля при намаляване на теглото на автомобила. Елестомерни маркучи са използвани единствено в двигателния отсек, където високото им ниво на еластичност е предимство. За да върже сигурно новите полиетиленови тръби, Continental създаде специални връзки за бързо откачане. Иновативни за автомобилната индустрия, тези специални връзки осигуряват сигурно свързване въпреки тънките стени на тръбите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Новите гуми на Skoda Superb

    След като показаха лифтбек версията, която силно наподобява седан, сега дойде ред и на универсала Skoda Superb. Новото най-голямо чешко комби впеча ...
    01.06.2015
    13 687
    17