Отидете към основна версия

102 373 18

Знаете ли защо Ferrari-тата са червени?

  • ferrari-
  • червен цвят

Когато Хенри Форд пуска своя легендарен Model T, той казва нещо, което остава в историята, като един от най-интересните автомобилни бисери. "Всеки клиент може да има кола в цвят по свой избор, стига той да е черен". Днес решението на Форд за производство на автомобили в един-единствен цвят е трудноразбираемо, но тогава промяната на цвета е оскъпявала значително колата.

Сега това не е така, но и в днешно време има много компании, продукцията на които се отъждествява с един определен цвят. Най-яркият пример за това е марката Ferrari. Известно е, че далеч не всички Ferrari-та са червени, но спомене ли се култовата италианска марка, в съзнанието ни първо изниква червения цвят. Защо обаче е така?Използването на червен цвят за украса на италианските автомобили има интересна предистория. Тя се корени още от първите Гран-при състезания, които впоследствие еволюират в съвременната Формула 1. В Европа първите Гран-при надпревари се провеждат в началото на миналия век.

Те се администрират от тогавашната Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus (впоследствие превърнала се във FIA). Дълго време за каросериите на състезателните болиди е забранено използването на надписи на спонсори, както и каквито и да било други шарки. Вместо това всяка страна е имала определен цвят.Така например състезателните автомобили на Франция са били сини, на Германия - бели, на Италия - червени, на Великобритания - зелени, а на Белгия - жълти и т.н., Когато към Гран-при сериите се присъединяват и други страни това решение става доста трудно за реализация. Когато младият Енцо Ферари попада за първи път на Гран-при на Болоня през 1908 година, националният цвят на италианските коли е червен.

Надпреварата се печели от Феличе Назарро и неговия червен Fiat, който по време на състезанието достига впечатляващата за онези години скорост от 119 км/ч. Именно тогава 10-годишният Енцо казва на баща си, че един ден ще стане автомобилен състезател. Енцо Ферари винаги е бил патриотично настроен и заради това решението избора на цвят на неговите не е поставян под съмнение - червен.Днес, заради различните предпочитания на клиентите, Ferrari предлага и други цветове, но основният цвят си остава червеният. Своят състезателен цвят в исторически план помнят и други марки. Така например Bugatti-тата много често са сини, а Jaguar и Aston Martin често презентират моделите си в традиционния British racing green. Титулният цвят на BMW-тата пък доста често е бял.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Ferrari-та кабрио и с V12 - висша екзотика

    Когато се заговори за марката Ferrari, повечето от нас си представят червени кабриолети и ревящи V-образни дванайсетаци. Ако навлезем малко по-навътре ...
    29.07.2016
    20 946
    8