Отидете към основна версия

19 354 58

Нужно ли е зимните гуми да са задължителни?

  • зимни гуми-
  • парламент

След като преди началото на зимата се вдигна страхотна дандания за това, че зимните гуми трябва да станат задължителни и много хора се втурнаха зорлем да си купуват нови гуми, сега депутатите решиха друго - зимните гуми няма да бъдат задължителни. Вместо това шофьорите ще могат да карат с гуми, чийто протектор е дълбок най-малко 4 мм. Това меко казано малоумно решение със сигурност трябва да бъде преразгледано. Най-малкото защото е очеизвадно, че депутатите хал хабер си нямат от автомобилни гуми и техните характеристики.

Незнайно защо обаче, те коментират и предлагат неща, от които нищо не разбират. Странно е и друго: Защо въпросните народни представители не се обърнат за съвет към експерти? Ако го бяха сторили, може би щяха да са наясно, че ако караш зимата с летни гуми на десет години, например, та били те и с протектор по-дълбок от 4 мм, това съвсем не гарантира сигурност.Консистенцията на каучуковата смес в летните гуми е съвсем различна от тази на зимните и при ниски температури тя се втвърдява доста повече от необходимото. Това от своя страна води до намаляване на сцеплението между гумата и пътната настилка. И още нещо - старата гума, независимо от дълбочината на грайфера си, не притежава свойствата на новата, което също крие доста рискове, особено при шофиране през зимата.

Зимните гуми са задължителни в няколко страни в Европа, но тези държави имат съвсем различни климатични условия от нашите. В Австрия по закон се кара със зимни гуми от 1 ноември до 15 април, с минимална дълбочина на протектора от 4 мм, в Чехия - от 1 ноември до 31 март, минимална дълбочина 4 мм, във Финландия - от 1 декември до края на февруари, в Германия - при "зимни условия", без фиксиран срок, в Словакия - задължителни при сняг или лед, минимална дълбочина 3 мм и в Швеция: от 1 декември до 31 март, минимална дълбочина 3 мм.

Ние не казваме, че зимните гуми трябва да са задължителни у нас, но според нас е много по-добре да се кара зимата с такива. За да са оптимални едни гуми към пътните условия, задължително трябва да се следи за техния DOT, както и за климатичното им предназначение. За това обаче трябва да се говори и шофьорите у нас сами да стигнат до подобно заключение. В противен случай всичко са приказки на вятъра, каквито всъщност са повечето дебати в народното събрание.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини