Отидете към основна версия

6 Март, 2017 16:28, обновена 6 Март, 2017 16:28 38 761 57

Официално: Peugeot купи Opel за €2.2 млрд.

  • psa-
  • peugeot-
  • opel-
  • gm

На пресконференция в Париж, френският концерн PSA обяви официално, че става собственик на европейското звено на General Motors. В сделката, която е на стойност €2.2 млрд., са включени марките Opel и Vauxhall.

Така, автомобилният производител PSA става вторият по големина в Европа след Volkswagen AG, като изпреварва алианса Renault-Nissan. Според изявленията на шефовете на PSA и GM, сделката е изгодна и за двете страни.

Карлос Таварес, председател на управителния съвет на PSA заяви, че французите ще се съобразят с всички ангажименти, поети от GM, но още от сега започнаха опасения за сериозни съкращения в структурите на Opel.

Те се породиха от изявлението, от страна на французите, че до 2026 година PSA смята да направи сериозни икономии на годишна база, за да стабилизира марките Opel и Vauxhall.

Мери Бара, шеф на GM заяви, че стратегията е добра и по този начин марката Opel ще засили позициите си на Стария континент. Заради предстоящия Brexit най-притеснени са работниците в заводите на Vauxhall, където се очакват най-сериозни съкращения.

Ще припомним, че френското правителство контролира 14% от акциите на PSA, по колкото имат семейство Пежо и китайският гигант Dongfeng Motor. Новината за преговорите с GM доведе до рязко поскъпване на ценните книжа на компанията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ето го новия Opel Insignia

    Основната премиера на Opel, по време на автомобилното изложение в Женева, е новата генерация на техния средноразмерен модел - Insignia. Отчитайки увел ...
    08.03.2017
    19 431
    33