Отидете към основна версия

25 946 40

Франция забранява дизеловите и бензиновите коли

  • автомобили-
  • двг-
  • франция-
  • електромобили

Министърът на околната среда на Франция обяви официално, че от 2040 година в страната ще бъде забранена продажбата на автомобили с дизелови и бензинови двигатели. "Франция трябва да се превърне в страната с най-зелена икономика", подчерта министърът Никола Юло.

Юло не поясни дали съдбата на колите с двигатели с вътрешно горене ще бъде последвана и от хибридите, но каза, че всеки гражданин на Франция ще получи субсидия от държавата, за да може да замени своя стар автомобил с ДВГ с нов. Министърът заяви, че програмата ще натовари много автомобилните производители, но въпреки това ще бъде изпълнена.

Ще припомним, че от Volvo Cars официално обявиха, че поетапно ще оборудват всичките си модели с електродвигатели. Електрификацията на колите Volvo ще започне през 2019 година. Това решение, на практика, е една от най-значимите крачки, що се отнася до масовите автомобилни производители.

Съвременните електромобили започнаха да се произвеждат през 80-те години на миналия век, но едва през последните няколко години станаха сравнително масови и популярни. Въпреки това към момента те заемат малка част от глобалния автомобилен пазар, което се дължи основно на по-високите им цени и ограничения автономен пробег. През миналата година продажбата на електромобили в Европа, Сащ и Китай е малко над 1% на фона на общите продажби.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини