Отидете към основна версия

23 453 34

Mercedes-Benz изтегля 3 милиона дизелови автомобили

  • mercedes-benz-
  • мерцедес-
  • daimler-
  • автомобили-
  • коли-
  • емисии-
  • термопрозорец

Немският автомобилен концерн Daimler иска да изтегли три милиона дизелови коли от пазара, за да намали вредното отделяне на азотни оксиди

Снимка : БТА / АП

Във връзка с намаляването на отделянето на вредни вещества от дизеловите си мотори Mercedes-Benz планира да модифицира 3 милиона от превозните си средства в Европа, съобщи информационното издание „Шпигел“. По данни на концерна става дума за почти всички автомобили със стандарт за емисии на изгорели газове Euro 5 и Euro 6.

Сервизната акция ще струва около 220 милиона евро и се очаква да започне идната седмица. Подобрението, което се изразява в надграждане на софтуера, ще бъде безплатно за собствениците на автомобилите и ще отнема около един час.

Чак преди няколко дена от Daimler решиха да се защитят от упреците, че са създали нелегален софтуер, който крие реалните стойности на отделените вредни емисии. Възможно е над един милион автомобили Mercedes-Benz да са програмирани с манипулиращ софтуер , съобщи миналата седмица доклад на „Зюддойче Цайтунг“. Прокуратурата в Германия се е самосезирала и събира доказателства за евентуална измама с отделянето на вредни вещества.

От Daimler винаги са подчертавали, че спазват законите. Съмнението в този случай, както и при другите обвинени автопроизводители, е свързано с така наречения „термопрозорец“ - температурния диапазон, в който азотните оксиди се филтрират най-ефикасно.

Подобно на другите големи немски концерни в индустрията, от Daimler са постигнали съгласие с КБА (немската служба за МПС-та) да изтеглят доброволно определени превозни средства и да им инсталират нужния софтуер. Броят на подобрените досега автомобили, възлизащ на 270 000, ще се увеличи през следващите месеци на 3 милиона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини