Отидете към основна версия

15 957 68

Електромобилите не са решение

  • електромобили-
  • бъдеще-
  • автомобили

Въпросът с какво ще се придвижваме в бъдеще става все по-актуален, защото е видно, че изкуствено или не, двигателите с вътрешно горене постепенно остават на заден план. Автомобилните производители залагат все повече на електромобилите, а техните решения за това са продиктувани от все по-ожесточаващите се екологични стандарти.

Големи страни като Германия и Франция даже взеха решение за забрана двигателите с вътрешно горене от 2040 година, а не са малко големите градове в Европа, където вече са въведени рестрикции за конвенционални автомобили. Дали обаче решението е в електромобилите?

Редица експерти в бранша вече се обявиха против електрифицирането на превозните средства, като опират твърденията си върху факти. Според една такава теза бензинов автомобил, който харчи гориво от порядъка на шест литра на сто километра пробег не замърсява повече околната среда от една Tesla, например.

И докато производителите на електромобили се хвалят с 0% вредни вещества при движението на тяхната кола, то запитвали ли сте се колко замърсяващ е производствения процес на акумулаторите. Батериите на един електромобил, тежащи почти 900 килограма се правят от литий и кобалт, при производството на които се отделят много отровни вещества и фини прахови частици.

А когато свърши животът на тези батерии, при положение, че болшинството превозни средства станат електрически? Тогава милиони батерии ще трябва да се рециклират по скъп и високотехнологичен начин. Защото в противен случай ще се превърнат в далеч по-вреден за околната среда отпадък. Така че най-вероятно електромобилите са само временно решение. Какво ще последва след тях?

Може би водородът ще се окаже ключът към "чистите" автомобили, а може би не. Към момента няма нито един автомобилен експерт, който да ви даде категоричен отговор за бъдещето на автомобилите. Такива със сигурност ще има, но с какво гориво ще се задвижват... Това ще покаже времето.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Защо електромобилите са вредни и скъпи

    Напоследък автомобилните производители силно залитат в посока електрически коли, но замисляли ли сте се какво ще се случи ако тези превозни средства с ...
    17.11.2017
    22 969
    72