Отидете към основна версия

40 618 40

Защо колата харчи повече през зимата?

  • зима-
  • автомобили-
  • разход на гориво

Принципно, двигателите с вътрешно горене работят по-добре през зимата, но въпреки това всички знаем, че през студените месеци на годината автомобилът ни харчи повече. Това е така заради няколко основни фактора.

Загряване. За достигане до оптимална температура на двигателя, през зимните месеци е необходимо много повече време. Смазочната течност е по-гъста при студено време и за достигане на оптимален работен режим е нужна повече енергия, идваща от... резервоара.

Електричество. Всички допълнително включвани през зимата ел. системи, като размразители на стъкла, вентилатор на парното, подгрев на седалките и т.н. са причина двигателят да се товари повече. С други думи всичката ел. енергия косвено се получава пак от резервоара.

Сняг. Движейки се по заснежени пътища, макар и покривката да не е дебела или пък снегът да е утъпкан е все едно да тичаш бос на плажа. Малките пробуксувания, които дори не се усещат от водача "дърпат" за съжаление повечко гориво от резервоара. Съпротивлението от снега също играе роля.

Гуми. Известно е, че съпротивлението на зимните гуми е значително по-голямо от това на летните, което също влияе, макар и минимално, на разхода.

Акумулатор. Когато е студено батерията на колата се изтощава доста по-бързо, което от своя страна налага значително по-голямо натоварване на алтернатора.

Средна скорост. Зимата тя е по-ниска, но разходът се увеличава от това, че доста по-често се кара на по-ниска предавка и съответно на по-високи обороти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини