Отидете към основна версия

19 850 31

Стари, но култови автомобили с турбо

  • турбокомпресор-
  • турбо-
  • автомобили

Принципът на действие на турбокомпресорите е известен на човечеството вече почти век, но неговото активно използване в автомобилите започна относително неотдавна. За изключително кратко време се появиха всякакви турбомотори, но преди това също имаше автомобили, снабдени с турбо. Днес те са вече с т.нар. "култов статут" и сега ще ви припомним за пет от тях.

Nissan Skyline GT-R


С появата си тази кола прави фурор в Япония и Австралия и неслучайно получава прозвището "Годзила". Редовият шестак с битурбо RB26 DETT и до ден-днешен се смята за един от най-добрите агрегати за доработка. Той с лекота се форсира от заводските 280 конски сили до мощност от порядъка на 600 коня.

Audi Quattro


Главната особеност на Audi Quattro е едноименната 4х4 система, но в никакъв случай не трябва да се омаловажава двигателят на този автомобил. Петцилиндровият агрегат с турбо се оказва толкова удачен, че впоследствие компанията решава отново да се върне към тази схема и не бърка в решението си.

BMW 2002 Turbo


Идеята за мощен двигател с турбо е изпробвана от много компании през 60-те години на миналия век, но не всички се увенчават с успех. През 1973 година обаче баварците вадят своя турбо пионер 2002. Автомобилът е оборудван с четирицилиндров турбодвигател, разполагащ с механично впръскване на горивото Kugelfischer и с компресор KKK.

Ferrari F40


Коментарите тук са напълно излишни. Днес F40 е едно от най-желаните Ferrari-та. Това е първият модел на Скудерията, оборудван с V-образен осемцилиндров турбоагрегат. Идеята му е била това да стане най-бързото Ferrari. Моторът е с обем 2.9 литра и благодарение на двата турбокомпресора IHI, мощността му е 478 коня.

Saab 99 Turbo


Няма как този модел да не попадне в нашия списък. Saab 99 Turbo е първият автомобил от този род, който доказва, че турбокомпресорите имат бъдеще при т.нар. бюджетни масови автомобили. Премиерата на модела е през 1978 година и до смъртта на компанията турбокомпресорите са неразривно свързани с името Saab.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини