Отидете към основна версия

4 377 25

Електромобилите в Европа вече са над милион

  • електромобили-
  • европа

Аналитици преброиха всички автомобили в Европа, които разполагат с електромотор в задвижващата си система. Оказва се, че "зелените коли" на Стария континент са надхвърлили 1 млн. В това число влизат, както чисти електромобили, така и хибриди. Прогнозите сочат, че до края на годината броят им ще нарасне на 1 350 000.

Само от януари до юли тази година в Европа са продадени 195 000 електрифицирани автомобила. В сравнение със същия период от миналата година, продажбата на електрифицирани превозни средства е нараснала с колосалните 40%. Още по-любопитното е, че почти половината от продадените такива коли са чисти електромобили.

В същото време обаче, трябва да отбележим, че общия дял на електромобилите в Европа съвсем не е голям. По информация шведската аналитична компания EVvolumes, в Европа само 2.0% от продажбите на нови коли за първото полугодие на годината се падат на електромобили.

Сред страните, които най-много харесват "зелени коли" са Норвегия, на които се падат 45% от продажбите на електромобили. Германците са втората нация, която много бързо започва да се преориентира към електрифицирани коли.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини