Отидете към основна версия

4 976 14

40 хил. собственици дадоха Volkswagen под съд

  • volkswagen-
  • съд-
  • дело-
  • иск-
  • обезщетение-
  • дизелгейт-
  • германия

Федералният съюз на потребителите в Германии (VZBV) се възползва от новите промени в законодателството на страната и подаде групов иск срещу Volkswagen AG заради "Дизелгейт". Документът е подписан от 40 000 собственици на дизелови автомобили на концерна, които смятат, че производителят преднамерено им е причинил загуби с използването на софтуер за манипулиране на вредните емисии, съобщава Reuters.

Volkswagen вече изплати обезщетения на потребителите в САЩ, но в Германия успя да се договори с властите само за обновяване на проблемния софтуер. Ръководството на компанията стои твърдо зад мнението, че не съществуват законови основания за финансови претенции от немските собственици.

"Ищците ще трябва да доказват, че са понесли фактически загуби и щети", коментира представител на Volkswagen пред Autocar. Това означава, че определящ фактор за вземането на решение за обезщетение ще бъде продължителността на владението и състоянието на автомобила. За определяне на размера на компенсацията ще трябва да се подават индивидуални искове, срокът за каквито изтича в края на годината.

VZBV от своя страна настоява обезщетения да бъдат изплатени на повече от 2 000 000 собственици на Volkswagen. Според съюза на потребителите в момента на продажбата автомобилите не са били толкова ефективни и са изхвърляли много повече вредни вещества, отколкото е твърдял в рекламите производителят.

Volkswagen AG бе обвинен за използването на манипулиращ софтуер през 2015 г. Заради избухналия скандал немският концерн трябваше да отзове 11 млн. коли. Бившият главен мениджър на американското подразделение Оливер Шмид бе осъден на седем години затвор, а през април бе арестуван шефът на отдела за разработка на двигатели на Porsche Йорг Кернер. Общият размер на глобите и обезщетенията, които трябваше да изплати VAG, достигна $90 млрд. (€79 млрд.).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини