Отидете към основна версия

25 652 36

5 автомобилни екстри, които могат да ви спасят живота

  • esp-
  • ebd-
  • въздушни възглавници-
  • предпазни колани-
  • abs-
  • автомобили

Електронните помощници и различните системи за пасивна и активна безопасност в автомобилите стават все по-често срещано явление. Вече някои от тях са задължителни, но въпросът (особено при покупка на употребяван автомобил) е дали ги има включени в оборудването и дали работят. Сега ще ви разкажем за 5 опции, които могат да спасят живота ви.

Въздушни възглавници и предпазни колани


Въпреки уникалните скандали с еърбеговете на японската компания Takata, въздушната възглавница е спасила не един и два живота. Трябва да знаете, че тя работи при закопчан предпазен колан, а при покупка на кола е задължително да се провери в сервиз съществуването и изправността на въздушните възглавници. Предпазните колани, освен задължителни, са силно препоръчителни от гледна точка на безопасност при колизия.

ESP


Много от по-старите автомобили не разполагат със система за стабилизиране, но тя е силно препоръчителна. Electronic Stability Program се среща в различните марки автомобили под различни названия - ESC, VSC, VSA, VDC, DSTC, DSC, но независимо как е обозначена тази екстра има една-единствена цел: Да обезпечи първоначално зададената траектория на колата и да предотврати поднасяне и страничен сблъсък.

EBD и ABS


Системата за разпределение на спирачното усилие (Electronic Brake Distribution) сработва автоматично заедно с ABS-ът. Последният не позволява на колелата да пробуксуват, а EBD разчита информацията от датчиците за това колко бързо се върти всяко колело и така определя степента на сцепление с пътната настилка. В зависимост от това програмата разпределя различно спирачно усилие, като то е най-голямо на колелото с най-добро сцепление.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини