Отидете към основна версия

3 130 7

Nissan уволни Карлос Гон

  • nissan-
  • renault-
  • карлос гон

Съветът на директорите на японския автомобилен концерн Nissan Motor Co. единодушно гласува да освободи Карлос Гон от поста председател, съобщава Business Insider. Гласуването е било тайно, а за уволнението на мениджъра е било нужно просто мнозинство от половината гласове плюс един.

Нов председател на съвета на директорите на Nissan най-вероятно ще стане изпълнителният директор Хирото Саикава. Все още не се знае дали назначението му ще бъде временно, или постоянно.

Японските власти арестуваха Гон за 10 дни в понеделник. Той е обвинен в укриване на доходи, въвеждане в заблуждение на инвеститори и регулаторни органи и нецелево изразходване на средства на компанията. Според информации в японските медии токийската прокуратура се интересува също от недвижими имоти на мениджъра в Ливан и Бразилия, които са купени с пари на Nissan.

Гон заема ръководни постове в Renault от края на 1996 г. Когато три години по-късно Режията и Nissan станаха стратегически партньори, той бе назначен за директор по производството на японската компания, а след още година стана неин президент и генерален директор. От 2005 г. съвместява длъжностите президент и генерален директор на Renault, а от 2009-а оглавява съвета на директорите. През декември 2016 г. етническият ливанец бе избран за председател на съвета на директорите и на Mitsubishi.

Според Financial Times ръководството на Nissan вероятно ще използва ареста на Гон като повод да преразгледа отношенията в алианса с Renault. Японската компания печели 60% повече от френския си партньор, но Режията има повече пълномощия в рамките на обединението.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Шефът на Renault подаде оставка

    От затвора в Япония, където Карлос Гон е от 19 ноември миналата година, шефът на Renault и бивш шеф на Nissan депозира своята оставка. Гон иска добров ...
    24.01.2019
    3 131
    7
  • Отново арестуваха шефа на Renault

    Специална следствена служба от Токийската прокуратура отново арестува бившия шеф на алианса Renault-Nissan Карлос Гон. Решението за новия арест е в ...
    21.12.2018
    6 314
    14