Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 17:17 3 126 7

Nissan уволни Карлос Гон

  • nissan-
  • renault-
  • карлос гон

Съветът на директорите на японския автомобилен концерн Nissan Motor Co. единодушно гласува да освободи Карлос Гон от поста председател, съобщава Business Insider. Гласуването е било тайно, а за уволнението на мениджъра е било нужно просто мнозинство от половината гласове плюс един.

Нов председател на съвета на директорите на Nissan най-вероятно ще стане изпълнителният директор Хирото Саикава. Все още не се знае дали назначението му ще бъде временно, или постоянно.

Японските власти арестуваха Гон за 10 дни в понеделник. Той е обвинен в укриване на доходи, въвеждане в заблуждение на инвеститори и регулаторни органи и нецелево изразходване на средства на компанията. Според информации в японските медии токийската прокуратура се интересува също от недвижими имоти на мениджъра в Ливан и Бразилия, които са купени с пари на Nissan.

Гон заема ръководни постове в Renault от края на 1996 г. Когато три години по-късно Режията и Nissan станаха стратегически партньори, той бе назначен за директор по производството на японската компания, а след още година стана неин президент и генерален директор. От 2005 г. съвместява длъжностите президент и генерален директор на Renault, а от 2009-а оглавява съвета на директорите. През декември 2016 г. етническият ливанец бе избран за председател на съвета на директорите и на Mitsubishi.

Според Financial Times ръководството на Nissan вероятно ще използва ареста на Гон като повод да преразгледа отношенията в алианса с Renault. Японската компания печели 60% повече от френския си партньор, но Режията има повече пълномощия в рамките на обединението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 госта

    5 2 Отговор
    Пак ли с тоя изгонен Гон ни занимавате?

    Коментиран от #2

  • 2 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "госта":

    като няма какво друго да публикуват.
  • 3 Гонзо виелицата

    10 4 Отговор
    Карлосееееее, храни куче да те лае, това стана с теб. Съживи ги тия умрялници и сега като се поотръскаха малко и искат да се делят. Китайците са много по коректни от тия джапанки....
  • 4 Чочо

    11 2 Отговор
    Абе,вас откъде ви изравят?Какво общо има разследването на Госн с преразглеждането на отношенията в"алианса".Те са в алианс поради предложение от "Рено",а не обратното."Рено"възстанови "Нисан",а не обратното."Рено" имат финансови активи в "Нисан",а не обратното.Госн е прост изпълнител,повечето решения се вземат от борд на директорите,това да не вие БКП(българска комунистическа партия).
  • 5 ааааааааааа

    6 4 Отговор
    Нисан бяха закъсали много,щото колите им са негодни. Преди години бяха добри, последните 15-на години за нищо не стават. Бързо свършващи мотори, некачествени интериори.Нищо общо с Хонда и Тойота. Митсубиши даже са по качествени от Нисан. Рено ги изправи на крака.
  • 6 гост

    8 0 Отговор
    За употребата на фирменни имоти нямаше да му направят проблем, но за това, че той има доход от 40млн, а е декларирал 15млн. долара, което правят на проблем. За имотите той ги е ползвал без наем за лични цели, това му е прегрешението, но не са на негово име и имотите не са усвоени за негова сметка, просто декларацията не му е изрядна и затова лежи в ареста. Хайде предтавете си у нас това се случва със всеки безработен ползващ луксозен джип и нямащ доказуме доход за начина си на живот. Като си на 500лв, а харчиш по 1000лв или караш кола за 10х.лв и си си купил апартамент за 50х.лв без заем, как става това? Никой не се вълнува. Е там се интересуват, не че не ги е заслужил, а не ги е декларирал. В САЩ това е основополагащ способ за лов на мафиоти, а у нас Догана с една декларирана заплата си купува цял тец за 30млн. лв, факир, а не измамник ще да е.
  • 7 Умният

    2 0 Отговор
    Нисссан беше марка до 2001 година!