Отидете към основна версия

7 801 30

Fiat Chrysler и Peugeot Citroen се обединяват?

  • fiat-
  • chrysler-
  • peugeot-
  • citroen-
  • алианс-
  • psa-
  • fca

Ако това се случи, новият концерн ще се превърне в най-големия автомобилен производител в света

Концерните FCA (Fiat Chrysler Automobiles) и PSA (PSA Peugeot Citroën) Group водят преговори за сливане. Ако това се случи, то новообразуваният концерн ще се превърне в най-големия в света автомобилен производител.

Информацията е на The Wall Street Journal, които се позовават на анонимен високопоставен източник. Според нея, в момента се разглеждат няколко варианта за обединяване на активите, но все още няма гаранции за окончателна договорка.

Ще припомним, че още през пролетта на тази година, семейство Пежо, които са един от трите най-големи акционера в PSA, заявиха, че са готови да подкрепят евентуалното сливане с Fiat Chrysler Automobiles или дори пълното му поглъщане.

Идеята е тази евентуална сделка да измъкне FCA от финансовите затруднения и в същото време да укрепи позициите на PSA в Северна Америка. Ако това се случи, то зад Океана основни играчи ще са брандовете Jeep и RAM.

В състава на FCA влизат марките Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, RAM и SRT, както и производителя на промишлени роботи Comau и специализираната в производството на чугун и алуминий компания Teksid.

PSA Group пък владее марките Peugeot, Citroen, Opel, DS и Vauxhall. Проблем за евентуалната сделка обаче може да се окаже и участието на китайската компания Dongfeng Motor Group, която притежава 12.2% от PSA.

Именно заради китайците, сделката попадна в полезрението на Комитета по чуждестранни инвестиции на САЩ, като в момента ведомството внимателно изучава всички операции, в които са замесени китайците.

Ако въпросната сделка се осъществи и концерните FCA (Fiat Chrysler Automobiles) и PSA (PSA Peugeot Citroën) Group се слеят, то те ще се превърнат в най-големия автомобилен производител в света с капитализация на ниво от 50 млрд. долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини