Отидете към основна версия

9 822 24

Един ЗАЗ с мотор от Renault, за който не сте и подозирали

  • заз-
  • renault-
  • yalta 1000

Докато в интернет пространството активно се обсъжда възможно сътрудничество между ЗАЗ и Renault, малцина са тези от вас, които са чували за Запорожец от миналото, който се е оборудвал с двигател Renault.

Ако трябва да сме точни, то става дума за експортна версия, наречена Yalta 1000. Това е трудно за вярване, но навремето ЗАЗ-966 се изнася и продава в 20 страни по света. Специално за Европа е създаден варианта, наречен Yalta 1000.

Автомобилът се оборудва с еднолитров двигател от Режията и по-конкретно от модела Renault R8. Любопитното в случая е, че четирицилиндровият агрегат е с водно охлаждане и е с мощност 44 конски сили - повече от тогавашните ЗАЗ-ки.

За първи път ZAZ Yalta 1000 е показан на автомобилното изложение в Брюксел, като за него пише дори авторитетното издание Autocar. Планирано било да започне и производство на модела в Белгия, но по неясни причини това не се случва.

Така въпросният ZAZ Yalta 1000 остава произведен в един-единствен екземпляр, като през 1969 година започват да се изнасят ЗАЗ-ки със стандартния 1.2-литров двигател с въздушно охлаждане.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини