Отидете към основна версия

4 939 20

Карлос Гон избяга от Япония

  • renault-
  • nissan-
  • mitsubishi-
  • карлос гон-
  • арест-
  • бягство

Бившият ръководител на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон е избягал от Япония, където се намираше под домашен арест в очакване на углавно дело за финансови машинации, съобщава Reuters. В понеделник вечерта мениджърът е кацнал в Ливан, като по непотвърдена информация е използвал фалшива самоличност.

Самият Гон твърди, че не е "бягал от правосъдието, а се е спасил от несправедливост и политическо преследване". От изявленията му става ясно, че японската съдебна система не спазва основни човешки права и той не смята да "остава в плен".

Роденият в Бразилия Гон има ливанско потекло и е израснал в Бейрут. Има тройно гражданство - бразилско, ливанско и френско. По думите на адвокатите му всички паспорти на мениджъра се намират у тях и той не е могъл да използва документите за бягството си. Наричат действията на клиента си "непростими".

Карлос Гон бе арестуван през ноември 2018 г. с пристигането си в Токио все още като глава на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi по обвинения в харчене на активи на компанията за лични цели и занижаване на премиите си в борсовия отчет. Според японските правораздавателни органи в периода между 2010 и 2014 г. мениджърът не е предоставил информация за доходите на стойност 5 млрд. йени (€41 млн.). По заведеното дело го грози присъда от 10 години затвор.

През януари Гон подаде оставка като ръководител на Renault, а после бе освободен и от длъжността председател на борда на директорите в Nissan и Mitsubishi. През март бившият бос бе освободен под гаранция от 1 млрд. йени (€8.2 млн.) при условие, че не напуска Япония, не контактува с хора извън пределите на дома си, а самото жилище се намира под постоянно видеонаблюдение.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.

Свързани новини