Отидете към основна версия

4 315 117

Германия субсидира Tesla

  • tesla-
  • германия-
  • авто-
  • субсидия-
  • електромобили-
  • батерии-
  • гигафабрика

Немският федерален министър на икономиката Петер Алтмайер изрази готовността си да отпусне държавна помощ на Tesla при изпълнението на определени условия. Това каза той пред Die Welt в неделя.

„Научноизследователската и развойната дейност, както и добавянето на стойност също трябва да се случват тук. Германия трябва да бъде нещо повече от разширено производствено място“, обясни Алтмайер.

„В разговорите си с изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск винаги съм заявявал, че компанията му няма да бъде нито привилегирована, нито дискриминирана“, допълни той.

Германското правителство е отпуснало финансова подкрепа за производството на акумулаторни батерии за електрически автомобили на местно ниво. По този начин държавата иска да осигури работни места, тъй като по-строгите правила за вредни емисии застрашават търсенето на по-стари технологии, като дизеловите двигатели. Алтмайер заяви, че за да се квалифицират за държавни субсидии, компаниите трябва да изпълнят изисквания, както за посочените по-горе добавяне на стойност, научноизследователска и развойна дейност на територията на Германия, така и в областта на устойчивостта и ефективността на батериите.

„Всички компании, които отговарят на тези критерии, имат шанс да бъдат подкрепени - включително и Tesla“, обясни федералният министър на икономиката.

Припомняме, че базираната в Калифорния компания планира да построи гигафабрика в Бранденбург. Първоначално, от юли 2021-ва, от монтажната линия ще излизат до 500 000 автомобила Model 3 и Model Y годишно. В допълнение към електромобилите трябва да се произвеждат и акумулаторни батерии. В момента все още тече процесът по одобрение на фабриката от екологичните служби. Въпреки това, от Tesla вече са кандидатствали за държавно финансиране за производството на акумулаторни батерии.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини