Отидете към основна версия

4 764 60

Tesla може да продължи да сече гори в Германия

  • tesla-
  • gigafactory-
  • германия-
  • сеч-
  • екоактивисти

Германски съд постанови, че разчистването на дървета от мястото на първата фабрика на Tesla в Европа може да продължи, след като преди няколко дни издаде разпореждане, временно спиращо подготвителните работи. Това съобщи Reuters.

Припомняме, че предишния уикенд Административният съд в Берлин и Бранденбург постанови преустановяването на подготвителните дейности за строежа на завода на Tesla в Грюнхайде, тъй като еколози оспориха разрешителното за сеч на американската компания. В четвъртък обаче, след разглеждането на казуса, исканията на природозащитниците бяха отхвърлени, позволявайки на технологичния концерн да продължи с разчистването на терена. Окончателното одобрение за строеж на фабриката все още не е издадено.

В петък решението на съда беше приветствано от немската индустриална асоциация BDI и от министърът на икономиката Петер Алтмайер, който преди време в свое интервю изрази съгласие и готовност Германия да субсидира Tesla.

Депутатите от Християндемократическия съюз и Свободната демократическа партия предупредиха, че правната битка срещу Gigafactory ще нанесе сериозни щети на имиджа на страната като място за правене на бизнес.

В отговор на решението на съда, екоактивисти заявиха, че са окупирали гората, за да попречат на Tesla да построи завода си.

"Фабриката тук ще произвежда основно SUV-та. Това са снобски коли, които убиват хора", казаха те в изявление.

Миналия ноември американският производител на електромобили заяви, че ще построи фабрика в Грюнхайде, близо до Берлин, създавайки близо 12 000 работни места. Компанията иска да започне производството на 150 000 електрически автомобила годишно от средата на 2021-а, като планира да увеличи този брой до половин милион годишно.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини