Отидете към основна версия

4 225 12

Кои са претендентите за световен автомобил на годината

  • wcoty-
  • световен автомобил на годината-
  • coty

Журито на конкурса World Car of the Year избра финалистите, които ще се състезават за тазгодишната награда "Световен автомобил на годината". Тримата лидери са два модела на Mazda и кросоувър от Kia.

Краткият списък на кандидатите за титлата за най-добър автомобил в света включва новата Mazda3, компактния кросоувър Mazda CX-30 и осемместния SUV Kia Telluride. 86 журналисти от цял ​​свят участват в избора на финалистите.

За победата в номинацията "Най-добър градски автомобил" ще се състезават електрическите Kia Soul и MINI Cooper, както и компактния кросоувър Volkswagen T-Cross. Най-добрият луксозен автомобил може да бъде Mercedes-Benz EQC, Porsche 911 или Porsche Taycan.

Ще бъде връчена и награда за най-добър автомобилен дизайн. Тази година журито включи Mazda3 в тази номинация, както и победителя в „Европейска кола на годината“ Peugeot 208 и електрическият автомобил Porsche Taycan.

Притежателят на титлата за най-добър спортен автомобил на годината в света е почти определен - наградата във всеки случай ще отиде при марката Porsche. Тази година в номинацията са представени само модели на марката Щутгарт: 718 Boxster Spyder / Cayman GT4, 911 и Taycan.

Победителите трябва да бъдат обявени на 8 април на автомобилното изложение в Ню Йорк. Ако американското изложение бъде отменено, както това се случи с автосалона в Женева, тогава финалът на церемонията ще бъде предаван онлайн.

Миналата година кросоувърът Jaguar I-Pace стана победител в състезанието. Още година назад първото място отиде при Volvo XC60, а преди това - Jaguar F-Pace и Mazda MX-5.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.

Свързани новини