Отидете към основна версия

2 980 15

Без нови BMW-та поне за месец

  • коронавирус-
  • bmw-
  • производство

Производството на нови автомобили BMW спря поради коронавируса. Баварската марка, подобно на останалите производители от Европа, затваря заводите си в няколко страни, като мярката ще е поне за един месец.

BMW обяви спирането на производството във фабриките си в Европа, както в Южна Африка поради пандемията от коронавирус. Според изпълнителния директор на марката Оливър Зипс, цитиран от AFP, прекъсването в работата ще продължи най-малко до 19 април.

Компанията очаква пандемията да окаже негативно влияние върху финансовите резултати - печалбата ще бъде значително по-ниска, отколкото през 2019 г. (7.1 милиарда евро). Освен това ситуацията ще се отрази и на доставките на нови автомобили по целия свят.

И това не се отнася само за автомобилите BMW, но и за контролираните от тях марки MINI и Rolls-Royce (заводът Goodwood няма да работи две седмици), както и производството на мотоциклети. В края на 2019 г. нетната печалба на групата възлиза на 5.022 милиарда евро, което е с 28,9 процента по-малко от резултата за 2018 г., а приходите нарастват със 7.6 процента, до 104.21 милиарда евро.

Така баварският автомобилен производител се превърна в една от дузината компании, които спряха производството на автомобили през последните две седмици. Фабриките на Opel, Peugeot, Citroen и DS, FCA и Renault преустановиха работа преди BMW. Освен това предприятията на Ferrari, Lamborghini, Seat, Volkswagen и Skoda също не работят. Единствено руските автозаводи все още работят нормално, но изпитват проблеми с доставката на компоненти.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини