Отидете към основна версия

18 698 46

5 неща, за които трябва да внимавате при покупка на употребяван електромобил

  • електромобили-
  • употребяван автомобил-
  • tesla

Употребяваният електромобил е разумен избор по много причини, но при закупуването му трябва да се подходи наистина внимателно

Снимка: Shutterstock

В днешно време много употребявани електромобили имат сравнително изгодни цени. Това се дължи на ред причини, като например премиите, предоставени от автоконцерните, или целящите да мотивират и засилят преминаването към въглеродно неутрална мобилност данъчни облекчения, от които първоначалният собственик се възползва. В допълнение, други фактори включват цялостната липса на интерес и популярност на електромобилите, търговците, които не знаят или не разбират истинската стойност на "зелените" превозни средства, както и високата им норма на амортизация. Това предаде InsideEVs.

Човек би предположил, че колите втора ръка, оборудвани с най-новата технология, биха били надценени. Въпреки това, докато потребителският интерес и образованост относно въглеродно неутралните коли не достигнат нужното ниво, ще продължим да виждаме употребявани електромобили на цени, които са по-ниски от очакваното.

Въпреки че все още не се наблюдават евтини електромобили на старо като Tesla Model 3, тенденциите в Европа и САЩ показват, че броят на предлаганите електрифицирани превозни средства по автокъщите расте. Това е добра новина за клиентите, които искат да закупят кола на ток на изгодна цена. Електромобилът на старо предоставя следните предимства на купувачите:

⦁ Ниски разходи за поддръжка и обслужване в бъдеще

⦁ В някои случаи по-ниска цена в сравнение с еквивалентен ДВГ автомобил

⦁ Ниска цена за зареждане у дома

⦁ Когато шофирате превозно средство, което не отделя вредни емисии, не причинявате щети на околната среда

Въпреки това, подобно на ДВГ автомобилите, има много фактори, които трябва да вземете предвид, преди да придобиете електромобил втора ръка.

Според базираната в Калифорния компания за оценка и изследване на коли Kelley Blue Book, преди да закупите "електричка" на старо трябва да обърнете основно внимание на тези пет неща:

1. Намирането на подходящия електромобил

Повечето електрички от първа и втора генерация са предимно компактни коли. Не избързвайте да се възползвате от изгодна оферта за електромобил, който не отговаря на вашите нужди за пространство и големина, бюджет или начин на живот.

2. По-големият пробег струва пари

Точно както повечето достъпни електромобили са по-малки, така те ще имат и по-ограничен пробег. При първите Fiat 500e, Mitsubishi i-MiEV и ранните Nissan Leaf той варира в диапазона от 130 до 150 км, когато са нови. Освен това, с времето при тези модели се наблюдава влошаване в живота на батериите, но все пак са в състояние да изминат поне 90-100 км. Тези коли ще бъдат най-достъпни и ако вашият начин на живот съвпада с тях, те биха били добър избор. Други модели, като Focus Electric или e-Golf, които имат по-голям пробег, ще струват повече.

3. Проверете живота на акумулаторната батерия

Когато купувате употребяван електромобил, най-голямото Ви притеснение трябва да бъде животът на батерията. Можете да го проверите при специализиран сервиз или техник. Вероятно ще има деградация при по-старите модели, но може да не е толкова съществена, колкото си мислите. Освен това избягвайте превозните средства, които са били използвани в екстремно горещ или студен климат, тъй като тези метеорологични условия оказват влияние върху живота на батерията.

4. Проверете гумите

Едно от най-големите предимства на електромобилите е отпадането на огромна част от сервизната поддръжка. Не фигурират елементи като смяната на масло и обслужването на спирачките поради така наречената система за рекуперация. Въпреки това, електромобилите износват гуми много по бързо от ДВГ автомобили, тъй като са по-тежки и създават почти моментален въртящ момент. Именно заради това, проверете какво е състоянието на гумите на употребявания електромобил, който искате да закупите, тъй като те въобще не са евтини.

5. Сертифицирани употребявани коли

Много автопредставителства и дилъри предлагат сертифицирани употребявани превозни средства, които минават пълен преглед и проверка. Това най-вероятно би излязло по-скъпо, от колкото да закупите електромобил от частно лице, но пък ще спите по-спокойно.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.

Свързани новини