Отидете към основна версия

13 128 27

Залежали нови "лади" все още се продават в Европа

  • лада-
  • продажби-
  • европа-
  • lada

АвтоВАЗ вече не доставя автомобили на европейския пазар

Руското предприятие АвтоВАЗ спря да доставя нови автомобили Lada в Европа през 2019 година, но местните дилъри все още продават останалите им екземпляри. Според ACEA от януари до септември 2020 г. европейците са закупили 1 811 автомобила руско производство, което е с 54 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Само през септември тази година в Европа са продадени 62 нови коли Lada, което е със 71,1% по-малко от миналогодишния резултат. Може да се предположи, че през следващите месеци запасите на европейските дилъри ще приключат. В същото време продажбите на Lada са приблизително на едно ниво с друга марка, която е част от Renault Group - Alpine.

През първия месец на есента европейците са купили 61 автомобила (-26,5 процента), а за осем месеца - 726 бройки Alpine (-78,1 процента). И ако европейците ще се примирят лесно с приключването на доставките на Lada Vesta и Granta, напускането на модела 4x4 или известен още, като Niva се превърна в истинска трагедия за феновете на утилитарния модел.

Те издадоха няколко петиции с искане за възобновяване на продажбите на 4х4 в Европа. Първата петиция, написана от жител на Малта, Осуалд ​​Галеа, не получи много подписи. Но под документа, публикуван от ръководителя на германската компания Lada Deutschland Dieter Trzaska, се подписаха повече от хиляда души.

Иначе общо седем милиона нови автомобила са регистрирани в Европа от януари до септември, което е с 28,8 процента по-малко от миналата година. През септември обаче продажбите са се увеличили с 3.1 процента.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.

Свързани новини