Отидете към основна версия

23 272 47

Туркменистан забрани и черните детайли по колите

  • туркменистан-
  • гурбангули бердимухамедов-
  • забрана-
  • глоба

В Туркменистан вече са забранени не само черните автомобили, съобщава Turkmen.news. От 24 ноември технически преглед в тамошния КАТ не могат да минат и бели коли с черни детайли по каросерията. Според радио "Азатлык" полицаи в столицата Ашхабад са започнали да глобяват шофьори за новото прегрешение още в средата на месеца.

По неофициална информация разпореждането за борба с черните радиаторни решетки, брони и други декорации е издадено лично от президента Гурбангули Бердимухамедов. Отговорността за изпълнението на новата заповед е възложена лично на министъра на вътрешните работи Маметхан Чакиев.

Полицията не приема никакви оправдания от провинилите се водачи. Дори черният детайл да е фабричен и да е технически трудно да бъде пребоядисан, минаването на технически преглед е невъзможно.

Туркменски шофьори се оплакват, че новото изискване отново ще бръкне в джобовете им. Пребоядисването на черните декоративни детайли по каросерията излиза 1 500 - 1 600 маната (€359 - €383).

В Туркменистан вече няколко години действа негласна забрана на частните автомобили в черен или друг тъмен цвят. Ограничението не е записано в нито един закон или официален документ, а в медиите този въпрос не се повдига.

Обществена тайна е, че причината за забраната е любовта на президента Гурбангули Бердимухамедов към белия цвят. Много сгради в Ашхабад са облицовани с бял мрамор (през 2013 г. туркменистанската столица бе записана в Книгата на рекордите "Гинес" като "най-беломраморния град в света"), а преди посещението на президента в гр. Балканабат на 25 ноември зданията в центъра са били пребоядисани спешно в бяло въпреки дъжда.

Властите в Туркменистан налагат и други ограничения, които не са посочени в закона. През 2018 г. в страната бе въведена негласна забрана жени да карат автомобили. Шофьорски книжки не им се издават, а съществуващите свидетелства за правоуправление не се подновяват. През март пък ашхабадската полиция е започнала да изиска от автомобилистите да изключват или да демонтират напълно диодните фарове от колите си.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.

Свързани новини