Отидете към основна версия

5 387 80

Honda CR-V, Accord и NSX стават електрически

  • honda-
  • електромобили-
  • хонда-
  • cr-v-
  • accord-
  • nsx

Новите модели ще бъдат създадени в сътрудничество с General Motors

Концернът Honda реши да се преориентира в световен мащаб към производството на електрически превозни средства, пише японското издание Best Car Web, позовавайки се на свои източници. Именно това е и причината за решението компанията да напусне Формула 1, където концернът беше представен като доставчик на бензинови двигатели.

Новите електрически автомобили Honda ще произвеждат в сътрудничество с GM. Интересното решение е продиктувано най-вероятно заради възможността на японците да използват батерии Ultium, но може би и заради американските платформи за електрически коли като цяло.

В края на 2023 година ще има смяна на поколенията на кросоувъра CR-V и седана Accord. И двата автомобила ще бъдат заменени от електрически превозни средства. Изданието твърди, че автомобилите ще получават батерии с капацитет най-малко 60 киловатчаса, което им гарантира пробег с едно зареждане от над 400 километра.

Следващият електрически автомобил ще бъде новата Honda NSX. Този спортен автомобил ще получи изключително електрическо задвижване и Honda не вижда Tesla Roadster или Rimac C_Two като отправна точка. Пряката конкуренция на NSX ще е Porsche Taycan. Японците възнамеряват да направят автомобил, който ще бъде по-бърз от немския. И това трябва да стане до 2025 година, когато ще има нов NSX.

И накрая, публикацията споменава друг модел - Honda Civic Type R. Той няма да е електрическа кола, но ще получи хибриден силов тракт. Тази информация частично се потвърждава от изявлението на самата марка. Обяснявайки оттеглянето си от Формула 1, японците директно заявиха, че възнамеряват да се съсредоточат върху електрическите превозни средства, но не разкриха подробности.

Засега Honda има само два електрически автомобила, от които само един вече е станал сериен. Това е хечбекът Honda e. Вторият е обещаващият кросоувър e-concept, който към момента е насочен основно за китайския пазар, но при евентуален негов успех, бързо ще се превърне в глобален.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.

Свързани новини